Verslag ONK Dieren (deel 2)

Rijssen in de prijzen, maar laat ook kansen liggen op meer in Dieren

Disclaimer: deel 2 in deze mini-serie, lees vooral ook het eerste gedeelte!

Maandag 31-07-2023, de start van de vierkampen en het vervolg van de marathon van Kruimer-junior en Hoekstra. Na een gedenkwaardig (krap) ritje in de kleine Ford Kaa, kwam Theothorne opnieuw in het vizier. Het weer was nog net zo treurig als de week ervoor, dus in theorie een perfecte middag om de stukjes te laten bewegen over de 64 velden. In theorie inderdaad, want hoewel er vooraf nog gemikt werd op een 3,5/5 in de auto kwam er in werkelijkheid helemaal niks van terecht. Maarten, die toch niet in een vierkamp zat met Martijn, kreeg een b4-opening voor de kiezen waar hij pardoes van schrok en nooit meer van herstelde. Martijn begon weer met f4 ondanks de reeds ontvangen feedback op deze opening, maar ook dit eindigde catastrofaal na enkele koningszetten (Kf1, Kg1, Kh2). Zou dit dan het einde inluiden van zijn eens zo succesvolle handelsmerk? Jan-Geert in vierkamp 9 kwam in een Londen System ook niet uit de verf en wist zichzelf in een erg passieve stelling te manoeuvreren, dat niet heel verrassend als een kaartenhuis in elkaar stortte. Matthias was al als eerste klaar en moest erkennen er ‘keihard afgegaan’ te zijn. Zijn tegenstander zag werkelijk waar een briljant kwaliteitsoffer dat zoveel compensatie had dat na het analyseren van elke line Matthias bedrogen uitkwam. Men werd er in de analysezaal even stil van. Max was nog het dichtste bij een resultaat en hield het goed vol in Reserve B, maar mistte één tussenzet en nadat er nog een interessant eindspel op de loer lag, gaf hij een extra pion weg in tijdnood. Gauw vergeten deze dag, een dikke ronde 0 en Max en Matthias zagen de grote biljetflappen uit het oog verdwijnen.

De volgende dag bood echter ineens een hele andere kijk op de zaak, los van hetzelfde eentonige hondenweer. Martijn speelde een solide pot, waarbij beide tegenstanders weinig kansen weggaven. Na een gelijk middenspel lag remise op de loer, maar nadat de dames geruild werden kreeg Martijn nog een kans in de schoot geworpen maar dat werd gemist. Maarten die ook beter begon te spelen, liet dit maal zijn koning lang in het centrum staan waardoor zijn tegenstander een stuk offerde om een dodelijke aanval te produceren. Maarten gooide echter alle stukken rondom zijn koning en hield stand. Toen opeens was het veel te vroeg remise, terwijl toch voornamelijk hij voor de winst leek te spelen. Het zorgde nogmaals voor gefronste wenkbrauwen, maar hij zou op de laatste speeldag nog meedoen om het inschrijfgeld terug te winnen. Dat gold ook voor Jan-Geert, die opnieuw geen enkele kans creëerde en alleen maar figuurlijk achteruit liep. Na opnieuw een zeer passieve stelling, blunderde zijn tegenstander hard en gaf direct op. Een volledige onterechte overwinning, waarvoor hij zich nog altijd schaamt. Max was snel klaar, winst, en leek niet voluit te hoeven gaan. Matthias kon het helaas niet bolwerken, wat geen enkele schande is tegen 2082. Na enkele dagen aan de topborden, zakte hij nu toch weg in het deelnemersveld.

Woensdag, de ontknoping in de vierkampen. Jan-Geert speelde tegen een bekende speler, Rutger Hesselink uit Hardenberg. Legendes zeggen dat hij inmiddels zelfs bij het interieur hoort van die club. Met zijn bekende recept, croissantjes i.c.m. de Siciliaanse Kan-opening, was hij desondanks erg voorspelbaar. Normaal absoluut niet van het preppen, ging Jan-Geert de avond voorafgaand aan de match er toch even goed voor zitten. Hij was snel gevonden op lichess.org, partijen in de databases gooien en op zoek gaan naar iets dat hij niet goed genoeg zou kennen. Dat bleek makkelijker dan gedacht, een relatief bekende line had hij nog nooit tegen zich gehad dus was het proberen waard. En jawel, de volgende dag gingen er al snel enkele minuten verloren bij onze SBO-broeder zonder met de beste oplossing te komen. Na twee dagen slecht spel, leek het er goed uit te zien en begon Jan-Geert triomfantelijk rond te lopen. Maar dat sloeg snel om door twee onnauwkeurigheden en het missen van een simpele penning. Rutger won een pion, stond winnend en bood na twee overwinningen op zak direct remise aan om na circa 16 zetten de winst op te eisen in de poule. Opnieuw een gouden kans en opnieuw volledig onterecht. Hoe hij het deed, deed hij het, maar na een gelukje op het andere bord eindigde hij met 1,5/3 nog op een ongedeelde tweede plaats (€20). Maarten stond inmiddels ook compleet gewonnen, want zijn tegenstander stond nog passiever dan Jan-Geert in zijn eerste twee wedstrijden samen. Ondanks hetzelfde materiaal gaf de computer +7! Wat er daarna allemaal gebeurde, kan beter niet beschreven worden op deze plaats. Toch doen we het… Allereerst laat hij zijn paard half klem zetten aan de rand van het bord, waardoor hij zijn hele pionnenstructuur overhoop moet halen om dit stuk nog te redden. Vervolgens verliest hij een pion, maar nog altijd leek het met kunst en vliegwerk een overwinning te kunnen worden door een vrije h-pion. En terwijl Jan Willem en Jan-Geert het al voelde aankomen, in uiterste poging een pion te redden laat hij zijn toren in een penning staan en verliest hij zelfs zijn partij. Bij een overwinning was ook hij ongedeeld 2e en won het inschrijfgeld terug, maar helaas. Martijn kon ook zijn partij goed voorbereiden, en speelde opnieuw een sterke match (dan zal het wel geen f4 zijn geweest?). Zijn tegenstander kwam de vorige dag niet opdagen, dus er werd nog even gevreesd dat hij opnieuw liet afweten. Met g6-Lg7 bood hij Martijn precies wat hij wilde en zodoende kwam hij geen moment in de problemen, Met 1,5/3 was hij gedeeld 2e en won zo €10, die inmiddels al zijn verbrast aan een paar heerlijke cocktails aan de Spaanse Costa. Max maakte op een zeer interessante manier remise na een loperoffer, hoewel er een winnende optie was, en hield zo met 5,5/8 nog altijd kans op geldprijzen. In de auto werd al verwezen naar vorig jaar toen Jan Willem in de laatste ronde door zenuwen zijn winnende partij zo verprutste dat hij niks overhield. ‘Een Jan Willem’ moest dus voorkomen worden. Matthias maakte in een toreneindspel remise, maar probeerde nog zijn tegenstander tot een foutje uit te lokken met iets riskanter spel. De remise kwam echter nooit in gevaar en zo kon hij met 4,5 punt de prijzen inmiddels uit het hoofd zetten. Teleurstellend wel, maar hij heeft zich kranig verweerd in de top der amateurs.

De laatste dag, de echte strijders trokken nog eenmaal naar Dieren ter afsluiting. Matthias speelde tegen Jasper Kamphuis uit Enschede, maar dit werd absoluut geen benefietwedstrijd. Matthias rook nog meer ratingpunten en die werden ook mooi binnengehaald. Echt een compliment waard: 5,5 uit 9! Het ratingtoetje verschijnt in september. Max werd voorafgaand al ongevraagd meermaals geadviseerd om gewoon remise te doen, want zijn tegenstander zat in hetzelfde schuitje. Immers €55 verliezen is een harde dobber, waarom dit riskeren voor €75 bij winst… De mens schijnt immers risico-avers te zijn. Nou dan kent u Max nog niet, hup gewoon schaken dacht hij en na drie uur stilte begon men toch een Jan Willem-scenario te vrezen. Maar niks was minder waar, na nog geen 20 zetten vond zijn tegenstander het inmiddels gevaarlijk worden en bood dan maar zelf remise aan. En jawel, dit was dan Max zijn morele overwinning en koos voor het geld. Gefeliciteerd, een ongekend mooi toernooi door vooral veel voorbereidend werk. De openingen waren zeer sterk met gedurfd spel, af en toe in het eindspel wat halfjes laten liggen, maar een zeer verdiende beloning na 9 dagen schaken.

Overzicht prijzen:

Martijn – €15 bij het Snelschaaktoernooi
Martijn – Chessable Pro-lidmaatschap voor 2 maand bij het Rapidtoernooi
Jan-Geert – €20 door ongedeeld 2e plaats bij de vierkampen
Martijn – €10 door gedeeld 2e plaats bij de vierkampen
Max – €55 door 6 punten bij Reserve B

Volgend jaar word het ONK helaas niet in Dieren gehouden, vanwege een verbouwing. Het wordt Velp, dezelfde reistijd.

Geschreven door:
JGM

Geef een reactie