Verslag ONK Dieren (deel 1)

Rijssense spelers scoren goed en hebben prijzen in het vizier in Dieren

Hoewel het hartje zomer is en de schaakavonden in het Honk al even stil liggen, is er afgelopen week weer een afdeling naar het prachtige Gelderse Dieren getrokken voor het jaarlijkse Open Nederlands Kampioenschap. Matthias Kruimer, spelend in Reserve A negenrondig, wist het toernooi dinsdag voortvarend te beginnen door direct een 2K+ te verslaan. Hoewel dat een dag later niet nogmaals lukte, was deze talent van eigen bodem al snel weer terug te vinden aan de topborden van het toernooi. Ronde 3 t/m 5 werden stuk voor stuk winnend afgesloten en zo hield hij met een score van 4 uit 5 op de rustdag nog alle opties open wat betreft mogelijke prijzen. Met een TPR van 2200 na vijf rondes kan hij alvast glimlachend uitkijken naar de updates van zijn FIDE-rating.

Max Hoekstra, vers in het bestuur van de club (alhoewel bijna dan), koos ervoor om te spelen in een categorie lager: Reserve B negenrondig. Met een ratinggrens van 1850 alsnog een flinke kluif, op papier dan. De eerste drie rondes waren een peulenschil, mede dankzij enkele goede voorbereidingen. Echter vanaf vrijdag kwamen er dan toch enkele beren op de weg, een gewonnen stelling werd in het eindspel door een snelheidsfoutje niets meer dan een remise. Zaterdag ontstond een ietwat vergelijkbaar scenario, toen Max vlak voor time-control een remisebod accepteerde op het moment dat zijn tegenstander net een fout maakte. Ook zijn tegenstander (net als alle andere Rijssense mannen die naderhand mee-analyseerden) was niet scherp en zag niet dat Max zijn dame vlak daarvoor in de verkoop deed. Al-met-al was hier een remise wel de terechte uitslag.

De speelzaal waarin Matthias en Max ten strijde zijn

Of het nu kwam door het lange toernooi, de zomerse sfeer die er rondhing of externe factoren: de rustdag kwam voor de beide heren op het juiste moment. De scores kunt u de komende dagen bijhouden via: https://onk.schaken.nl/resultaten/.

Op de vrijdagavond was er ook een Snelschaaktoernooi, die bezocht werd door Martijn van den Belt in het gezelschap van Rick Beltman. Na twee voorbereidende vierkampen werden de spelers uiteindelijk ingedeeld in een finalegroep van circa 10 spelers. Hoewel Martijn begon met 0 uit 2 wist hij toch uiteindelijk gedeeld 2e te worden en zo €15 binnen te harken met 6 uit 9. De eerste keer prijsschieten voor de Rijssense garde…

Dat smaakte naar meer zal hij gedacht hebben, want na een kort nachtje was hij opnieuw te vinden in de speelzaal te Dieren voor het Rapidtoernooi. Dit is natuurlijk een wat vertraagd speeltempo, maar daar wist hij handig mee om te gaan door gewoon alle partijen te gaan noteren :). Dat dit prima werkte, bleek wel door zijn eindklassering als 40e van de 93. Met 4 uit 7 wist hij daardoor wel mooi de volgende (rating)prijs in de wacht te slepen, een Chessable Pro Voucher van 2 maand. Niemand snapte wat je hier nu precies aan hebt, dus een verkoopoptie bleek er niet in te zitten. Ook Jan Willem Timmerman was van de partij en eindigde met 4,5 uit 7 op plek 20, nadat hij in ronde 6 fors onderuit ging tegen de latere winnaar. Tip voor komende jaren: vindt u 20 graden veel te fris voor een zomerse dag? Dan zou ik zeker even meedoen aan het Rapidtoernooi volgend jaar, want wat wás het er ongekend warm binnen.

Martijn die de ratingprijs ontvangt

Volgende week gaat de jacht op het prijzengeld verder met natuurlijk de ontknoping in de negenrondige toernooien van Matthias en Max en gaan de gebroeders Meulenkolk en Martijn het proberen in de vierkampen. Jah u leest het goed, Martijn gaat klassiek schaken! Leuk hierbij op te merken is dat de kans aanwezig is dat Martijn en Maarten bij elkaar in het vierkamp terecht zullen komen.

Kortom: WORDT VERVOLGD! (Lees het 2e deel hier!

Geschreven door:
JGM

Geef een reactie