Wedstrijdverslag Rijssen 1 – Voorst 1 (8-tallen)

Rijssen 1 snoept eerste matchpuntjes van het seizoen

Op donderdagavond 3 november traden de schakers van Rijssen 1 aan tegen het eerste team van Voorst. Na de nederlaag bij Lonneker waren de spelers gebrand om dit maal wel de matchpunten meer naar huis te nemen, om zo het degradatiespook te blijven ontlopen.
De verwachtingen vooraf waren hooggespannen en met een uitgekiende opstelling, inclusief invaller Harmen, trok het Rijssense team met volle moed richting ’t Honk, waar ondertussen ook de eerste spelers van Voorst al waren binnengedruppeld. Voor deze speciale gelegenheid mochten we gebruik maken van de bovenverdieping van ’t Honk, waar we ook nog eens kosteloos konden genieten van een kerstliederenconcert van het plaatselijke koor.
Nadat de nieuwe(!) stukken uit de doosjes waren gehaald en alles in gereedheid was gebracht, konden de heren schakers dan eindelijk beginnen, maar niet voordat teamleider Martijn zijn eerste speech van het seizoen mocht geven. Nadat hij de gasten uit Voorst welkom had geheten en onder andere specifiek het rookbeleid had toegelicht konden de klokken iets na achten worden aangezet. Met nog een uitnodiging voor de gasten om vooral te komen genieten van de traditionele Rijssense gehaktbal na de partij, gingen de gezichten op scherp en kon het schaakfestijn beginnen.

De eerste ontwikkelingen vonden plaats in de partij van Max op bord 5. Na een laat slippertje in de eerste ronde tegen Lonneker was hij vastberaden zich te wreken en met de zwarte stukken verscheen er dan ook al snel een ambitieuze opening op het bord. Zijn Voorster tegenstander, Maarten Jansen, liet dit toe en al snel had Max een prima positie. Zoals hij zelf mooi omschreef: de eerste actie die Max’ tegenstander ondernam leverde Max een vol stuk op. Toen hij daarna ook nog eens de positionele compensatie er gratis bij kreeg, was er voor de Voorstenaar geen houden aan. Na nog een tijdje te hebben gesparteld werden de handen geschud en stond het eerste bordpuntje voor Rijssen op het scoreformulier.

De volgende overwinning kwam van niemand minder dan invaller Harmen op bord 8. Na een interessante opening wist de altijd sluwe speler met een gewiekste loperzet een stuk te winnen tegen Esther Konijnenberg, die eveneens invaller was voor het team van Voorst. Harmen bleef kalm, ruilde stukken en schoof zijn tegenstander rustig naar achteren, totdat ook deze haar meerdere moest erkennen en Rijssen dus op een verdiende 2-0 voorsprong kwam.

Op het eerste bord speelde namens Rijssen Arjen, die na zijn teleurstellende partij in de eerste ronde plaats mocht nemen op het spreekwoordelijke altaar. Hier zat hij tegenover één der gebroeders Jansen, die het team van Voorst flink versterkten. Zoals we inmiddels wel van Arjen gewend zijn, deed hij geen gekke dingen en werd de stelling rustig dichtgeschoven. Toen de meeste stukken ook nog geruild werden zag Arjen geen kans meer om te winnen. Na kort, non-verbaal, overleg met onze teamleider bood hij remise aan, wat Henri Jansen, zijn sterkere tegenstander, niet kon weigeren. Er had wellicht meer ingezeten maar desalniettemin een goede prestatie van de jonge Rijssenaar.

Ik neem u snel mee langs bord 4. Niet te lang blijven kijken want de stelling van teamleider Martijn belooft weinig goeds. Nadat hij een aantal pionnen had geofferd, die overigens gretig door de zwartspeler werden aangenomen, bleef er te weinig materiaal op het bord over om tegenstand te kunnen bieden aan de zwarte stukken. Martijn wist het onvermijdelijke lang uit te stellen, maar kon uiteindelijk niet voorkomen dat de sterke Karl Denys er met het bordpunt vandoor ging, waardoor de tussenstand op 2.5-1.5 in het voordeel van Rijssen kwam.

In de nog resterende partijen had Rijssen een aantal veelbelovende posities, zoals ook Mark op bord 6. Na zijn stunt tegen Lonneker in de eerste ronde wist hij ook hier een uitermate goede positie te bemachtigen tegen Willem Geurink. Eigenlijk klopte alles aan zijn partij, alleen de afronding kwam maar niet. Nadat ook op dit bord veel geruild werd, bleek Mark zijn voordeel opeens te zijn verdwenen en zat er niets anders op dan het punt te moeten delen, waardoor Rijssen dicht in de buurt van ‘de magische 4.5’ kwam, met een tussenstand van 3-2.

Sterspeler Jan Willem maakte zijn afwezigheid in de eerste ronde volledig goed door op het tweede bord de sterkste speler van het Voorster team aan te pakken. In een partij waar hij zijn tegenstander helemaal naar achter wist te drukken en hem spreekwoordelijk alle hoeken van het bord liet zien, sloeg Michiel Jansen namens Voorst een giftige pion. Na een paar mooie zetten van Jan Willem kon de zwartspeler niets anders dan zijn koning omver werpen en met deze cruciale overwinning kwam de tussenstand op 4-2 en was Rijssen zeker van zijn eerste matchpunt van het seizoen.

In de resterende twee partijen waren Matthias en Jan-Geert beiden in een eindspel en tevens in tijdnood aangekomen. Eerstgenoemde wist na een iets minder middenspel het tij te keren en na de dameruil met een pion meer het eindspel in te gaan. Hoewel Matthias met de zwarte stukken dus een materiële voorsprong had, was het zijn tegenstander, Lûtsen Dooper, die het hem met een actieve koning goed lastig maakte. Uiteindelijk bleek het witte paard te sterk voor de zwarte loper en met luttele seconden op de klok lukte het Matthias niet om dit op te lossen en wisten de witte pionnen de race en tevens de partij te winnen. Na dit verlies kwam de tussenstand op 4-3 en waren alle ogen gericht op Jan-Geert.

In de resterende partij moest Jan-Geert vechten tegen het loperpaar van zijn tegenstander, Rolf van Agtmaal. Toen hij eenmaal een set lopers kon ruilen zag het er rooskleurig voor hem uit. Helaas bleek het niet mogelijk om winstkansen te creëren en de jonge Rijssenaar wikkelde dan ook vlotjes af naar een remise-eindspel, waarin de loper van zijn tegenstander van de spreekwoordelijke ‘verkeerde kant’ was. Uiteindelijk werd, rond de klok van half 12, de vrede getekend en eindigde de laatste partij van de avond in remise.

Door dit gekoesterde halfje bracht Jan-Geert de eindstand op 4.5-3.5 in het voordeel van de Rijssenaren, die dus hun eerste overwinning van het seizoen mogen noteren. Voorlopig blijft het degradatiespook dus nog uit zicht, maar het seizoen is nog jong!
De volgende ronde wordt op 28 november gespeeld en dan is het altijd-lastige E.N.O. de tegenstander van het Rijssense team en worden de degens op Nijverdalse bodem gekruist.

 

Geef een reactie