Matthias verrast zichzelf met een knappe 14e plek op het NK-A-jeugd

De afgelopen maanden stonden bij ons clublid Matthias Kruimer in het teken van het NK. Via de online kwalificatie voorrondes had hij zich geplaatst voor dit spektakel. De laatste kwalificatieronde bleek ook de laatste strohalm te zijn. Dit werd vakkundig met 2 handen aangegrepen. Toen de plaatsing een feit was begon het flinke trainen, want ja, je wil goed beslagen ten ijs komen in de soms wat warme speelzaal te Almelo.

En dus begon Matthias de tegenstanders online op te zoeken om bijvoorbeeld de Draak of het Schots vakkundig uit te kiemen. Ook werden de zijvarianten van het Siciliaans mee gepakt, en het Budapest-gambiet stond inmiddels met rood omschreven in de agenda. Ook hielp clublid Jan Willem Timmerman hem vaak met de voorbereiding. En natuurlijk stonden er nog meer mensen achter hem. Maar uiteindelijk moest Matthias het doen.

1 augustus was het dan eindelijk zo ver, op naar ronde 1 in de grote speelzaal in Almelo. De strijd op de 64 velden kon eindelijk in real life plaatsvinden. Onder de bezielende leiding van een bekend gezicht van Schaakclub Rijssen namelijk Yannic Husers werd het toernooi geopend. De toernooidirecteur maakte met iedereen een vriendelijk praatje, maar sommigen waren al in de schaak-trance.

De 1e ronde begon met het Schots, hetgeen niet vakkundig voorbereid was. Matthias moest genoegen nemen met een ‘draw’. De tegenstander was een verrassing voor Matthias. Op de maandag scoorde hij in ronde 2 een 0-resultaat tegen een sterke tegenstander.

Ronde 3 was genieten, via een vakkundig paardvorkje werd een dame gesnoept en het leverde de 1e overwinning op voor de speler uit Rijssen (smikkelen!)  https://lichess.org/broadcast/dutch-youth-championship-u18/round-3/BMI3H3CT

In ronde 4 speelde Daan Hubers de licht dubieuze Poolse opening (1. b4), Matthias wist hier wel raad mee en in een mooie, spannende partij gaf hij zijn tegenstander het nakijken. En kon Daan H. terug naar Polen. https://lichess.org/broadcast/dutch-youth-championship-u18/round-4/LgDlX4fG

Met een 2,5-score uit 4 wedstrijden mocht Matthias dromen van een top 5-plek. Toen kwam de sterk spelende Tim Grutter op zijn pad. Matthias miste een droomkans op de overwinning. Uitstekende voorbereiding, daar lag het niet aan. Een aanrader om deze partij eens na te spelen.  https://lichess.org/broadcast/dutch-youth-championship-u18/round-5/ROaDGno5

In ronde 6 en 7 waren respectievelijk de Arabische streamer en Kiri Arnold de tegenstand(st)ers van Matthias, 2x een verloren partij was het gevolg. Maar vanuit Rijssen werd ook elke dag de partij live gevolgd door meerdere fanatieke schakers. En het was smullen geblazen. Helaas kwam Matthias vaak in tijdnood waardoor de moeilijke zetten niet op tijd werden gevonden.

Maar met een 2,5 score uit 7 wedstrijden op een NK, mocht hij dik en dik tevreden zijn alhoewel er zeker meer in had gezeten.

Tot slot nog een puzzel voor de lezer. Vind de beste move voor Matthias in de 6e partij tegen Osama. Matthias miste hem, misschien kan de lezer hem wel vinden?! https://lichess.org/broadcast/dutch-youth-championship-u18/round-6/SmKncwYY

En via https://njsk.nl/ kunt u nog veel meer te weten komen over dit toernooi.

Tot 26 augustus in het Honk! En wie weet een mooie partij tegen de NK-deelnemer.

Uw verslaggever, Martijn van den Belt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie