Wedstrijdverslag DSV. Ons Genoegen – SC Rijssen

Schakers gaan door weer en wind wordt wel eens gezegd. De partij kan alle kanten op. Het kan vriezen en het kan dooien. Rijssen 1 mocht maandagavond 10 februari aantreden tegen het op papier minder sterke DSV Ons Genoegen. De eerste keer ooit dat we in Almen mochten schaken. Sommige speelgerechtigden dachten dat er in eerste instantie Almelo werd bedoeld. Maar nee, we vertrokken vol goede moed naar het pittoreske Almen. Een klein dorpje met pak ‘m beet 900 inwoners, onder de rook van Lochem. De navigatie leidde ons de weg naar het prachtige, gezellige dorpshuis genaamd “Ons Huis”.

We werden met open armen ontvangen. Ook waren er in het gebouw behoorlijk wat vrouwen aanwezig. Maar daar hadden wij dit keer (helaas) niks mee te maken. Er moest geschaakt worden. En wel tot het bittere eind. Al dachten sommige Rijssenaren daar anders over.

Over naar de orde van de dag. Er werd even geopperd om de normaliter bord 7/8 speler op 1 te zetten, maar daar ging hij niet mee akkoord.

D.S.V. Ons Genoegen 1 – S.C.Rijssen 1

Noppen, T. (Thijs)       1838    Brinkman, J.W. (Jan)              1805    z-w      ½ – ½

Pietersen, F.A.J. (Frans)0        Lingeman, J.W. (Jan Willem) 1880    w-z      0 – 1

Brandt, B. (Bernt)       1389    Vosman, H.A. (Harmen)         1660    z-w      0 – 1

Rijkhoek, H. (Harro)   1359    Leppink, G.J. (Gerrit Jan)        1518    w-z      1 – 0

Nieuwenhuizen van de, W.H. (Walter)1316 Belt van den, M. (Martijn)     1379    z-w      0 – 1

Marcus, J. (Hans)        1470    Lingeman, R. (Rein)    1467    w-z      0 – 1

Ebbink, B. (Berend)    1402    Loo van, F. (Ferald)    1474    z-w      ½ – ½

Uijl den, J.A. (Joop)     1105    Kruimer, H.J. (Arjen)  1529    w-z      ½ – ½

Gemiddelde Rating:   1411    Gemiddelde Rating:   1589                2½-5½

Op bord 5 speelde de heer van de Nieuwenhuizen tegen Martijn van den Belt. Op papier een gelijkwaardige tegenstander. Maar na 10 zetten bleek dat Martijn zeilde terwijl de wind waaide. Want hij zette zijn tegenstander flink onder druk en won een loper. Later gaf de tegenstander nog een paard cadeau in ruil voor een pion. Na de dames te hebben afgeruild was promotie slechts een uitstel van executie en was rond 10 uur de voorsprong binnen van Rijssen. En zo bekijkt Martijn nog steeds het leven van de zonnige kant gezien zijn huidige vorm. 0-1 voor SC Rijssen.

Op bord 2 speelde Jan Willem een ‘verschrikkelijk slechte partij’ met wel ‘duizend matkansen’. In de opening leek Jan Willem erg veel achteruit te worden gedrukt. Pionnetje hier, pionnetje daar, en op een gegeven moment werden de pionnen twee velden vooruit geschoven. We kennen hem langer dan vandaag, achter de wolken schijnt bij Jan Willem altijd de zon. Opeens sloeg Jan Willem toe en wist hij zich knap uit deze miserie te redden middels een schitterende aanval en nam de tegenstander alle wind uit de zeilen. 0-2 voorsprong voor SC Rijssen.

Rein Lingeman mocht aantreden op bord 6. Hij had slechts 3 ratingpunten verschil met zijn tegenstander. Maar dat was niet aan te zien in de partij. Rein speelde de hele partij volop de aanval. Men moet hooien als de zon schijnt. En dat deed hij dan ook vakkundig. Een sterke pion met een sterk paard blijkt vaak dodelijk. Voor de man uit Almen gold als je tegen de wind spuwt dan maak je zijn baard vuil. Door een mooie aanval was de tegenstander genoodzaakt om op te geven en leidde Rein ons naar een mooie 3-0 voorsprong.

We reden met 3 auto’s, erg milieubewust natuurlijk, en Harmen zag dat gebroeders Lingeman en Martijn aanstalten hadden gemaakt om naar Rijssen terug te keren. Eigenlijk wouden ze eerst met de noorderzon vertrekken, maar die vlieger ging niet op.

Harmen kwam met een mooie f4-opening op de proppen en had twee sterke lopers aanvallend genesteld op de koningsvleugel. Toen de toren er ook bij kwam was het wel game over voor de nuchtere Almenaar. Daardoor werd Rijssen op matchpoint gezet. En konden de eerste 4 mannen rond de klok van half 11 richting het prachtige Rijssen wederkeren. 0-4 tussenstand.

Op bord 8 speelde Arjen Kruimer deze avond een partij waarin de wind beide kanten op kon gaan. Elke bos stro waait voor de wind. Maar die makkelijke omstandigheden waren er vanavond niet. De paarden sprongen wel goed over het volle en drukke bord en Arjen stond zelfs voor. Maar de jongste van het team kwam in tijdnood, hij gaf aan wel beter te staan. Maar nam genoegen met remise. 0,5-4,5.

Ferald van Loo mocht de degens kruizen met de heer Ebbink. De tegenstander gebruikte erg veel tijd en Ferald dacht dat hij de beste man wel door de tijd kon drukken. Maar we schaken extern met increment. Na een vroegtijdige pion achterstand kreeg Ferald de wind eronder en zijn tegenstander moest alle zeilen bijzetten. Ferald liet de wind niet door de hekken waaien. Maar door het snelle eindspel werd vakkundig remise gespeeld hetgeen de stand op 1-5 bracht.

Op bord 4 vonden we Gert-Jan Leppink terug, al jaar en dag de trouwe ‘bob’ die ons al meerdere malen naar verschillende speellocaties heeft gebracht. Waarvoor in dit verslag een hartelijk woord van dank namens ons allemaal. De heer Rijkhoek had zijn d- en e-pion vakkundig in het centrum gepositioneerd. De wind leek opeens uit een andere hoek te waaien. Door een ietwat late ontwikkeling van Leppinks torens kwam hij onder druk te staan. Maar er valt altijd meer regen naast je dan op je. Gert-Jan kon het tij helaas niet keren. En kwam in de verdrukking en dit was een lichtpuntje voor onze nieuwe vrienden uit het prachtige Almen.

Ook een dankwoord voor de gastvrijheid van onze Almeneze vrienden. Waaronder de vrouwelijke bediende. Die er meerdere malen op aandrong om wat meer te drinken, alcohol, koffie met een heerlijke koekje, bitter lemon of een malt biertje. De prijzen waren nog goed te overzien en we hoefden (lees mochten) zelfs niet eens naar de bar lopen, zodat de vrouw des huizes zelf ook nog wat te doen had.

Inmiddels waren (helaas) alle Rijssenaren al huiswaarts gekeerd. En het leek bij Jan Brinkman op bord 1 uit te draaien op een strijd om des keizers baard. Maar Jan staat normaal gesproken als een veld boven de wind. Hij had een sterk loperpaar aanvallend gepositioneerd op de koningsvleugel, en zijn pionnen leken het goed te gaan doen op de f,g,h lijnen. Maar toen ruilde hij met zijn sterke paard de zwakke loper. Een bloedstollend spannend eindspel volgde, beide spelers bivakkeerden in tijdnood. Ik denk dat niemand de huik naar de wind wou hangen. Want het kon echt beide kanten opgaan. Uiteindelijk werd besloten om remise er van te maken.  2,5 – 5,5.

Dank voor het lezen van een wedstrijdverslag. De mannen uit Rijssen zijn in de top 3 beland na wederom een schitterende overwinning in klasse 2 E.

Op donderdag 12 maart schaken we tegen de koploper ENO uit Nijverdal. Een oud weerzien met bekende mensen. Vooral voor oud-ENO-bestuurslid Rein Lingeman lijkt het een bijzondere ontmoeting. Misschien wordt hij wel omgekocht door één van hen.

We gaan het allemaal meemaken, ronde 6 in klasse 2 E! Komt dat zien. Bij onze vertrouwde thuisbasis Parochieel centrum de Rozengaarde te Rijssen.

Geef een reactie