Rijssen A krijgt schaakles, maar geen pak slaag in Buitenpost

Zaterdag 3 oktober was het een dag die de geschiedenisboeken zal ingaan als de dag waarop Rijssen A zijn debuut maakte in de landelijke Meesterklasse. Al om 7 uur ’s ochtends vertrokken Max, Jan-Geert, Diederick en Matthias met de trein (en mondkapjes) naar het afgelegen Friese dorpje Buitenpost. De locatie werd tussendoor nog gewijzigd, aangezien er eerst gespeeld zou worden in Wergea. De sfeer zat er, met het vooruitzicht op enkele sterke tegenstanders, goed in.

Afijn, na arrivatie werd er algauw geschaakt. Tegenstander in ronde 1 was het Talententeam Jeugd Schaak Noord. Houd u vast, het verschil tussen de gemiddelde ratingen van beide teams bedroeg meer dan 400! Max Hoekstra, verplicht op bord 1 door zijn gat van 200 rating, en Jan-Geert (bord 2) begonnen het toernooi met dezelfde opening, namelijk een Retì-English (1. Pf3 Pf6 2. c4). Verschil is echter dat Max met wit speelde en Jan-Geert met zwart. Matthias opende met Kings-Indian, maar werd al snel onder vuur genomen. Enkele vrij aparte moves met zijn paarden zorgde voor desastreuze gevolgen: een geblokte centrumpion en een loper die opeens bajesklant werd. Zijn tegenstander stormde op met enkele pionnen en al snel zou het middenveld in elkaar storten. Ondertussen speelde Diederick een prima wedstrijd, alleen óók zijn tegenstander bleek toch een maatje te groot. Een centrumpion ging verloren en er werd uiteindelijk verloren op slechts 1 randpion. Jan-Geert (bord 2) speelde vertrouwelijk vrij compact en bouwde vanuit zijn verdediging. Echter, de aanval kwam er nooit. Ook hier ging een centrumpion verloren en ondanks dat hij later dit materiaal nog terugwon, kwam hij (ook vertrouwelijk) in tijdnood waar zijn tegenstander handig van profiteerde. Een mooie pionzet leverde hem een paard op. Achteraf ontstonden de woorden: ‘’Deze zet zag ik zelfs in 2022 niet aankomen.’’ Max maakte ondertussen weinig fouten, maar zijn tegenstander kon uit enkele combinaties een goed pionnenfront vormen. Hoe prachtig het spektakel ook was, zo snel was het ook weer voorbij. Nog in het middenspel blunderde Max opeens zijn toren en hield het voor gezien. Zelfde voor Matthias, die als eerste klaar was en daarmee als koploper bij de senioren toch onder de maat presteerde, ondanks dat zijn tegenstander ook ruim 1800 rating had. Hij miste een op het oog eenvoudige dubbele aanval:

Osama Aribi-Matthias Kruimer

03-10-2020, Buitenpost

Stelling na 23. exf5, de centrumpionnen zijn ijzersterk in deze
positie. Matthias dacht hier het witte middenveld om zeep
te helpen door Pxd5 te spelen. Echter, dit verliest onmiddellijk:
24. Dxd5 Dxd5 25. Pxe7+!!

Enkele zetten later was deze partij geschiedenis.
Zo ontstond Matthias’ eerste verliespartij in seizoen ’20-’21,
onverslaanbaar blijkt hij toch niet te zijn, hoewel
menigeen dit inmiddels al niet meer gelooft.
Eindresultaat: een keiharde, terechte 4-0 nederlaag…

Gauw naar ronde 2, waar het eerste bordpunt al gratis op te rapen was. Matthias ontving een reglementaire overwinning aangezien Amersfoort met slechts drie spelers was komen opdagen. Toch enigszins vervelend voor de SBO-JCC competitieleider, want daarvoor reis je niet af naar ‘the middle of nowhere’. Hoe dan ook, de geprezen man was hij wel. Max ging dit keer eerder de fout in en was vrij snel zijn dame kwijt, naar eigen zeggen leidt de nummer 3 van vorig seizoen aan een vormcrisis. We wachten het af. Diederick speelde opnieuw goed, maar kwam wat ongelukkig in het eindspel terecht. Hij moest met zijn koning een losse pion op de flanken komen ophalen en zou daardoor te laat terug zijn. Echter, wat er gebeurde blijft nog altijd een raadsel. In een mum van tijd was zijn belangrijkste stuk teruggekeerd, omzeilde nog een zugzwang, en kon zo toch een halfje meepakken, werkelijk voortreffelijk. The winner takes it all op bord 2, dat beseften beide spelers. Een goede start in het Scandinavisch gaf goede hoop. Een pion wordt gewonnen, maar opnieuw begon de tijd te dringen. Steeds meer druk ontstond er en op een gegeven moment was er slechts 1 zet die de hele stelling zou redden in het voordeel van Rijssen. Deze werd niet gevonden en zo zakte zijn Berlijnse Muur als plumpudding in elkaar. Om nog enigszins te redden wat er te redden viel, was de tactiek om er een zeer onoverzichtelijke situatie van te maken tot vermaak van de anderen. Dit mocht niet baten en zo werden er opnieuw geen matchpunten verdiend: 1,5-2,5. In deze stelling (zie hieronder) was er nog één winstmogelijkheid voor de speler die Rijssen al jaren vertegenwoordigt, maar wie vindt zo’n briljante zet met minder dan 5 minuten op de klok!?

Jan-Geert Meulenkolk-Frank Woudenberg

03-10-2020, Buitenpost

Stelling na 26. … g5
Vind de enige winnende zet voor wit!

 

 

 

 

De moed was al bijna opgegeven, maar er was nog altijd een ronde te spelen, Almere dit keer. Opnieuw was Max vrij vlot klaar, omdat weer een stuk verloren ging. Hij speelde ook alle ronden tegen 1900+, dus een schande is het zeer zeker niet. Opnieuw een mooie remise van Diederick, die eigenlijk niks heeft weggeven in zijn partijen, maar toch ook weinig winkansen heeft kunnen creëren. Echter dat laatste is ook meer de taak van diegene die op papier beter is, al zijn tegenstanders dus. Kortom, mooie score van 1/3. Jan-Geert die eigenlijk weinig zin had om opnieuw veel energie te verspillen (en tevens veel tijd) zonder resultaat, pakte het dit keer anders aan. Snel zetten en afwachten. Of het nou lag aan de lange dag of niet, feit is dat zijn tegenstander opeens twee pionnen in de uitverkoop deed. Snel werd een passieve stelling omgebogen in een actieve en daar was dan EIN-DE-LIJK de eerste overwinning van de A-jeugd in de Meesterklasse. Het was tevens zijn eerste overwinning in de vijfde partij van de KNSB-JCC. Dit hield hij echter nog even geheim, want niemand had zijn partij gezien. Toen vervolgens Matthias ook nog een remise in het heetst van de strijd behaalde, keerden we huiswaarts met 1 matchpunt en 3,5 bordpunt. Dit besefte nog niet iedereen, want pas op het laatste traject, werd met ongeloof gereageerd toen de partij werd geanalyseerd. Tussendoor werd er op een prachtig pleintje in Zwolle wat gegeten, nadat Max, die zelf meerdere malen die dag het bos werd ingestuurd, als reisgids de overigen regelrecht een woonwijk in loosde. Kan gebeuren 🙂

Geef een reactie