Terugblik Lierenshop-Schaaknacht 2019

Voor u ligt het wedstrijdverslag van de nacht der nachten. In de volksmond wordt dit de schaaknacht genoemd.

In een ver verleden ontstond het idee om een schaaknacht te organiseren. Normale mensen slapen ’s nachts, maar schakers gaan dan juist tot het uiterste. De nacht staat bekend om: gezelligheid, bier, versnaperingen, organisatie, wakker blijven en een hoop trucjes.In het verleden zaten we bij ‘ de Blauwe Reiger ‘. Maar nu al weer voor een aantal jaar bij onze vaste thuisbasis: Parochieel Centrum de Rozengaard.

Een speciaal woord van dank voor de bediening van de avond: Jan, Gerrit, Ineke, Mark, Willemien en Imke. Als zij er niet waren, was er geen schaaknacht mogelijk! Ongestoord tapten zij biertjes, schonken zij cola, maakten ze de lekkerste gehaktballen, en ook een lekker bordje tomatensoep was dik voor elkaar.

De organisatie bestond uit: Jan Brinkman, Jan Smit, André ter Morsche, Gerben Smit, Dirk-Jan van de Poppe en Rick Beltman. Een staande ovatie voor deze mannen. Voor hen was de nacht wellicht nog een tikkeltje zwaarder dan voor hen die de schaaksport bedreven.

Rond 19:30 op de koude, gure 27e decemberavond druppelden de eerste deelnemers binnen. Deze spelers werden vriendelijk begroet door André & Gerben die tevens lootjes verkochten, mede mogelijk gemaakt door onze hoofdsponsor: www.lierenshop.eu, waarvoor hartelijke dank. Met een grap en een grol was de toon gezet voor een gezellige, doch lange nacht.

We begonnen de nacht door het spelen van 11 ronden Zwitsers. Hetgeen al leuke partijen opleverde. Een broederstrijd tussen de gebroeders Haase en de gebroeders Meulenkolk. De twee jongsten delfden helaas het onderspit en moesten hun meerdere erkennen in de oudere garde. Toen het kaf van het koren was gescheiden, de biertjes vloeiden, de oogleden zwaarder werden wil ik u toch even meenemen naar de partij tussen de kampioen van de schaaknacht Christian Richter en verdienstelijk jeugdspeler Matthias Kruimer. In een mooie partij had Matthias de paarden goed staan, doch wist Richter de partij naar zijn hand te zetten, het zou 1 van de 21 overwinningen zijn..!!!

Tijdens de pauzes konden we genieten van de heerlijke oliebollen (gesponsord door bakker Leo uit Rijssen), van de gehaktballen, groente/tomaten-soep en broodjes ham of kaas. Gesmeerd door oud-secretaris Dirk-Jan en André. Een enorme opgave, maar ze doen het altijd met veel plezier heb ik begrepen.

Nadat we 11 ronden hadden gespeeld konden we de balans op gaan maken. In de zaal was veel te doen over het ‘claimen’ tijdens een partij, en soms werden seconden in no-time weggespeeld hetgeen soms wat gelukkige overwinningen opleverde waaronder de partij tussen Veronique Bogouslavskii en Martijn v/d Belt. De enige vrouwelijke deelneemster van de avond weerde zich kranig tussen al het mannelijke geweld en was na 11 rondes terug te vinden op een keurige 25e stek. Ook was er opvallend veel ‘U20-spelers’ te vinden op de schaaknacht. Speciaal woord voor Max Hoekstra (15e), Jan-Geert Meulenkolk (7e!!!), Diederick Haase en Arjen Kruimer (16e, 17e resp.) De jongste deelnemer, Jurian Brinks, was terug te vinden op de 32e plaats met 2 punten.

Opvallend is de positie van Sander Koster, sinds een maand weer actief betrokken bij de schakende jeugd van Rijssen als jeugdleider, hij kon het niet bolwerken en liet wat punten liggen en zag zichzelf terug op de 31e plaats.

Geert Poortman en Jurgen Haase beleefden een keurige start van deze, toch wel, uitputtingsslag en stonden na 11 ronden resp. op plek 12 en 14. Zij konden zich gaan mengen in een sterk bezette groep 2, hierover later meer.

Ben ik dan nog iemand vergeten? Ja, in de hoofdgroep waren het de Duitsers en de Cubaan, sinds kort woonachtig in Nederland, die de lakens uitdeelden.

Na de 2e pauze konden de heren (+ 1 dame) schakers zich rond de klok van 02:38 gaan opmaken voor hetgeen waar het allemaal omdraaide: de poulefase! Hieronder een kort overzicht per groep met de desbetreffende uitslagen.

Poule F
Positie Speler Score
1 Sander Koster 9,0
2 Rick Beltman 7,5
3 Jaap Dijkstra 6,0
4 Jurian Brinks 5,5
5 Coen Huisman 2,0

Poule F stond bekend als 1 van de gezelligste poules van de avond (heb ik van horen zeggen). Waaronder de deelname van Coen Huisman, hij was uitgedaagd door zijn zwagers Arjen en Matthias om mee te doen met de schaaknacht.Volgens eigen zeggen schaakte hij wel eens sporadisch een potje. Maar hij deed het voor sporadisch zeggen best degelijk en vond zichzelf na 10 ronden terug op 5e plek met 2 punten. Jurian Brinks werd 4e, knap gezien zijn leeftijd. Jaap Dijkstra en Rick Beltman, beide met degelijke partijen waarbij er bij beide mannen wellicht iets meer had ingezeten, konden niet voorkomen dat Sander Koster er met het ‘biergeld’ vandoor ging. 9 uit 10, een keurige score voor Koster. Moet gezegd worden dat gezien zijn normale spel hij wellicht een poule of twee hoger had kunnen zitten. Maar ja, het schaakbord is vierkant.

Poule E
Positie Speler Score
1 Veronique Bogouslavskii 9,0
2 Jan Kruisselbrink 8,0
3 Ferald van Loo 7,0
4 Jan Smit 4,0
5 Henk Luiten 2,0

Dan door naar poule E, waar Veronique dapper haar mannetje weerde en trots kon zijn met haar 9 uit 10 score. Veronique gaf aan geoefend te hebben op wakker te blijven door haar nacht- en dagritme danig om te gooien. Het legde haar geen windeieren, maar wel beslag op de eerste plek.

Jan Kruisselbrink, uit Zwollywood werd keurig 2e. Gezien zijn spel in de eerste helft van het toernooi was dit ook wel te verwachten. Rijssenaar Ferald van Loo, hij houdt van een bokbiertje (zie eerdere wedstrijdverslagen van Rijssen 1), werd keurig derde. Jan Smit, ook uit Rijssen, werd vierde. Maar voor hem een ontzettend applaus want hij stak meer tijd in de ICT en in de ronde-indeling dan in het schaken. Als Jan Smit er niet was geweest, hadden we wellicht niet zo’n geoliede schaaknacht gehad. Henk Luiten, geen familie van Reinier, werd 5e. 

Poule D
Positie Speler Score
1 Bram Zaalmink 8,5
2 Matthias Kruimer 6,5
3 Leonard Donk 6,0
4 Robert Crompvoets 5,0
5 Maarten Meulenkolk 4,0

 Als we een blik werpen naar de eindstand in poule D kunnen we melden dat het pas in ‘the dying seconds’ werd beslist. Omdat Matthias Kruimer afrekende met zijn directe concurrent Robert Crompvoets legde hij beslag op de knappe tweede positie. Bram wist te overtuigen in deze spannende groep en pakte de hoofdprijs. Leonard Donk en Maarten Meulenkolk werden 3e en 5e. Hetgeen voor beide mannen een knappe prestatie was. Ook deze jongens behoorden tot de categorie ‘U-20’. Wellicht kan het jongere broertje Niels volgend jaar ook wel meedoen! Een spannende groep dus, waarbij bij sommige partijen huzarenstukjes, geen salades, uit de hoge hoed werden getoverd.

Poule C
Positie Speler Score
1 Jurgen Haase 8,5
2 Arjen Kruimer 6,5
3 Gerben Polinder 6,0
4 Max Hoekstra 3,5
5 Rein Lingeman 3,0
6 Diederick Haase 2,5

 Op voorhand één van de bijzonderste poules van deze avond, die vooral werd gekenmerkt door een uitstekend spelende Jurgen Haase (thuisschaker, ex-clublid). Jurgen baarde al opzien door in de voorrondes degelijke partijen te spelen, tegen mannen die later in de groep A zouden spelen. Volgens hen speelde hij als een ‘2000+-speler’. En hij rekende voor het tweede jaar op rij op vakkundige wijze af met zijn ‘angstgegner’, (of is het nou andersom?) met drie dames op het bord was het zo klaar als een klontje dat hij in vorm was. Met afstand de beste in de poule. Gerben Polinder deed ook een duit in het zakje, of beter gezegd hij haalde de duit op door knap 3e te worden. Vlak voor hem parkeerde Arjen de bus op de 2e plek. Plek 4,5,6 werd ingenomen door allemaal Rijssenaren: Max, Rein, Diederick (broer van J.)

Max luisterde voornamelijk naar muziek, waarover de meningen zijn verdeeld. Werkte het nou in zijn voor- of nadeel? Desalniettemin een prachtige prestatie in groep C, altijd nog beter dan zijn instructeur Sander K die in groep F rondspartelde. 😊

 

Poule B
Positie Speler Score
1 Niels Voortman 8,0
2 Martijn v/d Belt 8,0
3 Goswin Zeeman 7,5
4 Jan-Geert Meulenkolk 2,5
5 Geert Poortman 2,5
6 Lesley Brummelaar 1,5

In poule B werd niet alleen om de eer en de knaken gespeeld, maar ook stond de titel ‘Beste Rijssense schaker’ op het spel! De belangen waren enorm. En de spanningen waren…..tja hooggespannen.

De eerste helft werd overtuigend gewonnen door Niels Voortman (uit Nijverdal), in de tweede ronde liep hij tegen verliespartijen aan tegen Martijn en een sterk spelende Goswin.

In de top 3 konden foutjes niet gepermitteerd worden, dit gebeurde dan ook nauwelijks, waardoor Niels, Martijn en Goswin de medailles konden verdelen.

Jan-Geert, jongste telg in groep B werd nog knap 7e in de voorrondes. Ondanks een tweemalig verlies tegen voormalig jeugdleider Martijn werd hij nog knap 4e. De sterkste huisschaker Geert deed het knap met 2,5 punt. Lesley Brummelaar leek last te hebben van de tijd en de tussenschaakjes, waardoor hij als 12e eindigde in de totaalstand. Martijn v/d Belt pakte dus en passant de titel ‘Beste Rijssense Nachtschaker’.

Poule A
Positie Speler Score
1 Christian Richter 10,0
2 Etien Alssema 5,5
3 Johan op den Dries 5,5
4 Rogelio Lujan Garcia 4,5
5 Alexander Travica 2,5
6 Carlos Preuter 2,0

Dan de schakers  die voor de “echte” prijzen de degens mochten kruisen.

Jan-Geert miste op het nippertje de hoofdgroep. Waardoor het 50/50 werd qua internationaliteit. 2 Duitsers, een Cubaan, 3 Nederlanders.

Duitsland versloeg Nederland, waar hebben we dat vaker gezien? Christian Richter werd winnaar van de schaaknacht en hij had zelfs een 100% score, waarna hoofdarbiter Jan Brinkman zich hardop afvroeg: is dat al eerder gebeurd? Knappe prestatie van onze oosterbuur!

Etien Alssema werd knap 2e met 5,5. Johan op den Dries volgde op plek 3 met dezelfde score. Rogelio Lujan Garcia, Alexander Travicia (de zeer sympathieke chefkok) en Carlos Preuter konden niet stunten bij de toppers van de avond, maar konden wel met wat prijzen naar huis gaan.

Onze trotse hoofdsponsor www.lierenshop.eu stelde namelijk voor de gehele hoofdgroep geldprijzen beschikbaar!

Inmiddels was het 6:46 uur zaterdagmorgen en was het tijd voor de verloting. Dat is echt iets, dames en heren, waar menig schaker reikhalzend naar uit heeft gekeken, de hele nacht. Flessen wijn, grilworsten, slagroomtaarten, rollades, kaas. U kunt het zo gek niet bedenken of het werd wel verloot. Her en der konden gelukkige winnaars hun ogen nog maar net open houden. Sommige schakers waren wellicht zo vermoeid dat zij het lootje niet meer konden vinden. Na de hele portemonnee en de rest van het hebben en houden op de kop te hebben gegooid vond Etien zijn lootje terug. En kon hij, naast een geldprijs, met een lekkere fles wijn huiswaarts keren.

En rond de klok van 7 konden de schakers, en de organisatie en het barpersoneel (een uurtje later), tevreden huiswaarts keren om te genieten van de nachtrust, of beter gezegd ochtendrust.

We danken de organisatie voor hun inzet en onze sponsor, Gerrit-Jan Leppink met zijn www.lierenshop.eu.

Ontzettend bedankt, we hebben genoten.

En om af te sluiten met de legendarische woorden van onze voorzitter, die trouwens ook een aardig woordje over de grens spreekt:

Er moet meer geschaakt worden.

Da muss mehr Schach gespielt werden.

Se debe jugar más(?).

 MvdB

Geef een reactie