Wedstrijdverslag Rijssen – SG Max Euwe

Heet avondje onder het genot(?) van geestelijke liederen

Op donderdag 8 maart stond er een heuse topper op het menu in de SOS-competitie. De koploper Max Euwe speelde uit bij Rijssen. Al weken, zo dan niet, maanden ging het in de groepsapp over deze topper, en tevens angstgegner. Het ongeslagen team uit het prachtige Enschede, waar trouwens ook een prachtige voetbalclub speelt in de Grolsch Veste, kwam langs en op papier een team met gemiddelde tegenstand van ongeveer 2000 rating. Aan broekpoeperij wordt niet gedaan in Rijssen. De opstelling werd vakkundig onthuld, de TL deed zijn speech en prees maar weer eens de gehaktballen aan, en toen iedere speler zijn plek wist te vinden, kon er dan eindelijk gespeeld worden. Onder het genot, daar viel over te twisten, van enige gezangen en psalmen werd het helemaal stil in de bovenzaal van ’t Honk. Een paar goede uithalen hebben we gehoord. En menigmaal kwam ons ter ore dat de toonladders akelig vaak werden aangetikt. Van hoogtevrees was zeg maar geen sprake, haha!

Aangezien JGM weer eens verstek moest laten gaan werd Lesley Brummelaar opgetrommeld om op bord 7 tegen Levi Nies te spelen. Nadat Lesley 2 pionnen voor kwam door een offer(?), en Ld6 gemist werd, kon Levi toehappen en de dame al vrij snel binnen het uur in het doosje doen. Lesley baalde hier gruwelijk van, maar bleef de hele avond gezellig toekijken onder het genot van een groene tarwesmoothie. In de hoop dat zijn snelle verlies teniet werd gedaan door andere spelers van het Rijssense vlaggenschip.

De teamleider Martijn had zichzelf vakkundig op 6 weten te manoeuvreren en speelde tegen, op papier sterke, André Langendijk. Gelukkig spelen we op karton. Note to bestuur: wanneer houten borden?

Nadat de opening inmiddels vloeiend eruit kwam en de witte koning van MvdB zich op f1 bevond kwam het echte werk. Na een pionoffer Dxc3?? Wist wit via Tb1 en Tb3 de dame aan de rand te dwingen. Toen zijn tegenstander zichzelf ook in een soort aftrekaanval positioneerde wist Martijn dit cadeautje tot een huzarenstukje te verzilveren en boekte zo 1 van zijn grootste zeges allertijden. Ook is hij hiermee in 1 klap ongedeeld koploper in de SOS-competitie. In de race voor de droge worst….!

Dat Martijn nog steeds in de race is, wie had dat gedacht aan het begin van het seizoen, was ook te danken aan Max Hoekstra, spelende op bord 4 kreeg hij meneer van Rossem tegenover zich. Hij liet Caro-Kann met e6 toe, eigenlijk Caro kan dat niet maar goed. Alle witten velden vlieden aan gort. Vervolgens herhaalde de dame zich meermaals in de opening. Vrouwen vallen vaker in herhaling moeten ze gedacht hebben….en toen de vrouw ook nog eens op een verkeerd veld kwam te staan, kon Max tempo winnen en een stuk. Aantal zetten later kwam de dame meermaals in actie wat resulteerde in de gevangenis. Oftewel de dame werd een bajesklant. En hiermee scoorde Max een mooi punt voor SCR.

Op bord 2 speelde met wit Matthias tegen Ton Ellenbroek. Ton offerde vroeg in de partij een kwaliteit, maar hij had prima compensatie. Geen aanval werd gevonden, maar er werd gewoonweg niet handig gespeeld en dankzij dit voorval kon Matthias zijn stelling stabiliseren. Extra kwaliteit, enfin dan weet je het wel. Dit opstormende talent ging vol enthousiasme de kwaliteit terugofferen, maar dit had niet per se gehoeven. Desalniettemin was de geïsoleerde dubbelpion die Ton hierdoor had te zwak en wat later vielen de witte pionnen met bosjes neer. En hierdoor wist Matthias na de winst van een stuk of 3 pionnen torenruil dat de winst in de tas was. Of zoals JGM zou zeggen: een kat in de zak.

Op bord 1 mocht Jan Willem Timmerman (zonder streepje) aantreden tegen IM Frank Kroeze. Een heuse topspeler binnen de SBO, maar ook grote meesters laten wel eens steken vallen. Een interessante partij werd op de mat gelegd. Jan Willem kwam namelijk goed uit de opening en stond lang wat beter. Echter had hij hier veel tijd voor nodig en bezweek hij onder tijdsdruk en moest helaas opgeven. Maar dit is zeker geen schande tegen de IM uit het Enschede.

Het achtste bord was een intense game. Gespeeld door Daan met wit tegen Rob van der Lubbe, docent en onderzoeker op de UT. Na een gelijkopgaande opening bezorgde de docent & onderzoeker Daan een dubbele vrije pion na een zwarte zet d5. Gevolgd door een witte c5! De vrije pionnen op de b & c – lijn gingen flink aan de wandel. En bleken niet meer te stoppen. Rob kon opgeven, hetgeen voor Daan wederom een mooie overwinning was in zijn debuutseizoen voor het SCR-SOS-team.

Aron Kreijkes speelde een soort alles of niets pot tegen Jasper Kamphuis. Jasper wist de koningsstelling goed in de gaten te houden waardoor Aron niet veel meer kon doen dan met zijn paarden proberen schade aan te richten. Aron had een pion voor een aanval geofferd maar die aanval lukte helaas niet. Een vrijpion restte. Aron bezweek helaas onder de druk. Helaas bleef het hierbij waardoor Jasper wel moest doen wat hij, gezien zijn rating kon doen. En kon hij de jongste telg van de Rijssense equipe op een verfrissing trakteren en het punt meenemen naar Enschede.

Het laatste bord wat nog bezig was was Arjen Kruimer, Pd8 was zijn sterkste stuk voor het langste gedeelte van de partij. Dat was wat hij er van wou zeggen. Hij moest dus met de punt naar achteren. Volgende keer mag Arjen de rol overnemen van Guus Til bij PSV, een wat aanvallende middenvelder zijn, en wie weet een (doel)puntje meeprikken voor het team.

Rond de klok van 23:45 zag, ook Lesley, dat het gedaan was. Een 4-4 gelijkspel tegen de koploper. We hadden stiekem gehoopt op heel iets meer. Maar dit was wel de eerste keer dat Max Euwe niet met 2 matchpunten huiswaarts keerden. Een mooie teamprestatie. Volgende wedstrijd: 4 april uit naar ZZS! En op 31 mei de slotwedstrijd in het honk. 80 schakers die vechten voor die laatste punten…in Rijssen… met droge worst. Het wordt in alle opzichten een historische avond.

Om af te sluiten met 2 quotes van Herman Finkers:

  • “Je moet in feite gewoon niet te diep nadenken en dan klopt alles”.
  • “ Ik heb al een slecht geheugen zo lang ik mij kan herinneren”.

MVDB

Geef een reactie