Externe competitie

6. 't Zwarte Paard 1 2 11½
7. ENO 2 2 10           3

Volgende wedstrijd:

SG Max Euwe 5 - Rijssen (31 januari 2017 - Uit)

Wedstrijdverslag:

Het 8-tallenteam van de Schaakclub Rijssen boekte een nuttige en ruime overwinning op VriMOT. De schakers uit Vriezenveen werden met een 6,5-1,5-nederlaag naar huis gestuurd.

Na 2 eerdere nederlagen en de laatste plaats op de ranglijst kwam deze overwinning op het juiste moment.

Met wederom 2 invallers, Jan Smit en Menno Bennema Geerlings als vervanger van Jan-Willem Timmerman en Geert Poortman, ging het eigenlijk vanaf het begin van een leien dakje.

Geheel tegen alle gewoontes in was Sander Koster (bord 6) als eerste klaar. Na wat afruilen in het middenspel, liet zijn tegenstander een toren binnenkomen op de 8e rij. Meestal loopt dat slecht af voor de verdedigende partij, zo ook vanavond. Om mat te voorkomen moest hij wel zijn dame offeren, hetgeen echter niet veel later toch leidde tot winst voor Sander: 1-0.

Jan Smit speelde op bord 7. In het middenspel leek de stelling gelijk, maar Jan had naar mijn mening toch wel licht positioneel voordeel. Niet veel later kwam hij een stuk voor en toen zijn tegenstander vervolgens een combinatie verkeerd inschatte kwam hij zelfs nog een stuk voor. Reden genoeg voor de Vriezenvener om op te geven en dat gebeurde ook: 2-0.

Menno Bennema Geerlings (bord 8) dacht halverwege de avond dat hij in de problemen zou komen, terwijl de stelling evenwicht leek. Toch hij kwam na wat afruilwerk een pion achter, die hij echter bij de start van het eindspel terugwon. Aangezien beide spelers geen trek hadden in een eindspel met onduidelijke winstkansen, werd de vrede getekend: 2,5-0,5.

Op bord 5 speelde Martijn van den Belt een leuke partij. De stelling kon vanaf het middenspel eigenlijk alle kanten op. Martijn kwam een kwaliteit voor, maar moest wel met een vijandelijke vrijpion zien af te rekenen en dat kon nog zo maar spannend worden. Maar toen zijn opponent dacht zichzelf een onnauwkeurige zet te kunnen veroorloven, was de strijd snel in Rijssens voordeel beslist: 3,5-0,5.

Dat Gerrit Jan Leppink (bord 4) ook de volle winst binnenhaalde, mag rustig een huzarenstukje worden genoemd. Een groot gedeelte van de partij moest hij alles op alles zetten om niet een pion achter te komen. Dat lukte wel, maar het had hem wel flink veel van de beschikbare tijd gekost. En in het dame-eindspel leek hem dat op te gaan breken, zeker toen de dreiging van pion-promotie steeds groter werd. Ondanks de tijdnood speelde Gerrit Jan echter zeer nauwkeurig, waarbij het natuurlijk wel goed uitkwam dat er met elke zet 10 seconden verdiend werd. En toen het voordeel in het eindspel ook nog eens zijn kant opviel, trok hij uiteindelijk aan het langste eind: 4,5-0,5

De volle winst was hiermee al een feit, nog 3 partijen te gaan.

Voor spektakel moest je vanavond op bord 3 zijn, waar Jonathan ten Bolscher de Rijssense kleuren verdedigde. Gelijk vanuit de opening stond de stelling op scherp, waarbij over een weer op het scherpst van de snede werd gecombineerd. Wat later op de avond keerde de rust op het bord enigszins terug, maar Jonathan moest nu wel alle zeilen bijzetten, om zijn toch wel verzwakte koningsstelling (hij had lang gerokeerd) te redden. Zijn tegenstander profiteerde echter maximaal van het lichte voordeel en het initiatief en een prachtige partij eindigde in een overwinning voor de Vriezenvener: 4,5-1,5.

Harmen Vosman (bord 2) had lange tijd een min of meer gelijkwaardige stelling met weinig kansen. Een tamelijk rustige partij dus, maar toen de avond vorderde bleek de Vriezenveense verdediging toch niet helemaal waterdicht. Harmen veroverde een pion, wat uiteindelijk het begin van de overwinning betekende: 5,5-1,5.

Teamleider Jan Brinkman wilde niet achterblijven bij al deze successen. Op de 11e zet had hij met zijn loper ingeslagen op h3 en aangezien zijn tegenstander i.v.m. een matdreiging niet terug durfde te slaan, stond Jan bij de 20e zet 3 pionnen voor. En hoewel het nog lang duurde voordat zijn tegenstander zich gewonnen gaf, liet Jan de winst niet meer glippen: 6,5-1,5.

Kortom een zeer ruime overwinning, waarmee we voorlopig niet meer de laatste plaats bezetten in de 1e klasse. Desondanks zullen we in 2017 alles op alles moeten zetten om ons te handhaven in deze klasse. Om te beginnen op dinsdag 31 januari, dan staat in Enschede de uitwedstrijd tegen Dr. Max Euwe 5 op het programma.