Externe competitie

7. Rijssen 0 3

Volgende wedstrijd:

Ronde 3: (Vrij)

Ronde 4: Rijssen - VriMOT (15 december 2016 - Thuis)

Wedstrijdverslag:

Ook in de 2e ronde van de S.B.O.-competitie bleef het Rijssens 8-tal met lege handen. In de uitwedstrijd tegen de reserves van E.N.O. werd een 5,5-2,5-nederlaag geleden.

Dat het geen gemakkelijke avond zou worden in Nijverdal stond van tevoren al wel vast. Aangezien maar liefst 4 spelers uit de basisopstelling verstek moesten laten gaan, kun je rustig stellen dat we enigszins verzwakt op pad waren gegaan.

Gerbens Smit speelde op bord 8 tegen zijn Rijssense achter-buurman Rein Lingeman, tevens oud-lid én toekomstig lid van onze club. Met zijn Rijssense opleiding kun je Rein wel om een boodschap sturen. Gerben dacht dat het terugslaan van een stuk nog wel even kon wachten, maar die vlieger ging niet op. Het stuk heeft hij nooit teruggezien en de partij ging al vrij snel verloren (1-0).

Een andere invaller, Jan Smit op bord 6, kwam vanuit de opening 2 pionnen achter. En ook zijn stelling zag er op het blote oog niet florissant uit. Maar Jan had er vanavond zin in en beet zich vast in de partij. Met o.a. 2 sterke torens wist hij zijn opponent flink onder druk te zetten. In het eindspel veroverde hij vervolgens een kwaliteit en niet veel later zorgde hij voor een gelijke tussenstand op het wedstrijdformulier(1-1). Met recht een prima prestatie!

Gert-Jan Leppink (bord 4) had een stuk geofferd in de veronderstelling dat hij een er aanval met winstkansen voor terug zou krijgen. Maar dat bleek er feitelijk niet in te zitten en Gert-Jan bleef een stuk achter staan zonder al te veel compensatie. De nederlaag kon eigenlijk niet uitblijven (2-1).

Invaller Jan Leijendekker speelde op bord 7 zonder meer een degelijke schaakpartij. Dat is echter niet altijd een garantie voor een positief resultaat. En hoewel hij alles uit de kast haalde, moest hij uiteindelijk zijn tegenstander de hand schudden (3-1).

Martijn van den Belt (bord 3) speelde net als een tijdje terug voor de S.B.O.-cup tegen Marco Lamers. Toen was het al een spectaculaire partij, waarbij de winst in slotfase naar Martijn ging, en ook vanavond was het wederom een prachtige partij met winstkansen over en weer. Martijn leek de beste papieren te hebben, maar miste een combinatie en leek vervolgens in het eindspel nog bijna te gaan verliezen. Zijn remise-aanbod werd van Nijverdalse kant, mede vanwege teambelangen, toch aangenomen (3,5-1,5).

Op bord 1 speelde Jan Brinkman. Hij dacht vanuit de opening een positioneel voordeeltje te halen, maar zag daarbij een tussenschaakje over het hoofd. Met als gevolg dat hij het grootste gedeelte van de partij wat achter de feiten aanliep. Een onnauwkeurige zet van zijn tegenstander deed het spelbeeld echter kantelen en Jan had plotseling zelfs wat aanvalskansen. Probleem was wel de tijd en een vervelend Nijverdals Paard. Deze combinatie van factoren leidde uiteindelijk toch de nederlaag in (4,5-1,5).

Dat Harmen Vosman op bord 2 een remise binnenhaalde was achteraf misschien wel de grootste verrassing van de avond. Want gezien de stelling halverwege de avond, hadden nog maar weinig mensen dat verwacht. Hij stond een volle toren achter en ook de stelling beloofde eigenlijk niet veel goeds. Maar met wat opportunistisch spel kreeg Harmen toch nog enigszins dreiging op de Nijverdalse verdediging. En toen de uitslag voor het eindresultaat niet meer van belang was, besloten beide heren er dan toch maar remise van te maken (5-2).

Ook onze laatste invaller, Menno Bennema Geerlings (bord 5), noteerde een remise. Maar niet zo maar een remise....! De partij was naar mijn mening lange tijd redelijk in evenwicht, maar Menno had tegen het eind van de avond blijkbaar toch een winnende stelling op het bord gezet. Met nog tijd genoeg en zijn tegenstander zo goed als knock-out, kreeg Menno een soort van black-out: een snelle zet in de veronderstelling dat de winst al binnen was en dan...pat! Dat zie je niet veel meer tegenwoordig! En dus alsnog remise (5,5-2,5).

Al met al een ruime nederlaag dus, waarbij gezegd moet worden dat de 4 invallers toch 1,5 punt hebben gescoord.  Het blijft altijd nog maar de vraag of we met de basisopstelling een beter resultaat hadden geboekt.

Rest mij nog de invallers te bedanken voor het opofferen van hun vrije maandag-avond.