Externe competitie

6. SG Max Euwe 5 0
7. ENO 2 0 0

Volgende wedstrijd:

Rijssen - Raalte (6 oktober 2016 - Thuis)

Wedstrijdverslag:

Het 8-tallen-team van de Schaakclub Rijssen promoveerde afgelopen seizoen als ongeslagen kampioen naar de 1e klasse van de Schaakbond Overijssel.

Afgelopen donderdag, 6 oktober, werd de eerste wedstrijd gespeeld van het nieuwe seizoen . De thuiswedstrijd tegen Raalte ging met 3-5 verloren.

Gert-Jan Leppink zorgde op bord 4 voor de 1e uitslag in het nieuwe seizoen. Aangezien hij de volgende dag een belangrijke en heuglijke dag had (echt waar !) besloot hij om er een korte partij van te maken, die in remise eindigde (0,5-0,5).

Menno Bennema Geerlings speelde als vervanger van Jan-Willem Timmerman op bord 8. Jan-Willem had het echter niet beter kunnen doen: Menno profiteerde van een blunder van zijn tegenstander en zette Rijssen daarmee op een 1,5-0,5-voorsprong.

Jan Brinkman kreeg op bord 1 weliswaar zijn favoriete Franse verdediging, maar overtuigend kwam hij niet uit de opening. En toen zijn tegenstander, na wat zaken af te hebben geruild, remise aanbood, hoefde hij daar niet lang over na te denken: 2-1.

Op bord 7 verving Jan Smit de afwezige Geert Poortman. Jan kwam niet al te fijn uit de opening, maar door aanvallend en licht opportuun schaken kreeg hij toch meer dan voldoende tegenspel. 2 paarden en een aftrekaanval zorgden voor veel dreiging op de witte stelling. Helaas kon Jan niet de combinatie vinden om het af te maken en uiteindelijk ging de partij toch nog verloren (2-2).

Martijn van den Belt speelde op bord 6. In een ingewikkelde stelling met veel stukken op het bord kwam hij flink onder druk te staan, toen zijn tegenstander 2 torens op de achterste rij posteerde. Toch leek Martijn het allemaal berekend te hebben en wist hij zichzelf onder de druk uit te spelen. Echter op het moment dat de partij richting het eindspel liep, zag hij een kleinigheidje over het hoofd, wat hem de partij kostte (2-3).

Zijn buurman, Sander Koster op bord 5, deed het beter en trok de stand weer gelijk. In het middenspel veroverde hij een pion, wat in het eindspel de doorslag gaf (3-3).

Nog 2 partijen bezig, het kon nu dus nog alle kanten op. Zowel Harmen Vosman (bord 2) als Jonathan ten Bolscher (bord 3) hadden een Franse opening op het bord. Laatstgenoemde leek dat goed te bevallen en stond 2 pionnen en een kwaliteit voor. Maar op het moment dat het spannend werd en hij de kwaliteit terug had moeten geven, koos hij voor een volledig verkeerde voortzetting, hetgeen eigenlijk onmiddellijk een vervelende nederlaag inleidde (3-4).

En dus waren alle ogen wederom gericht op de partij van Harmen Vosman, die traditioneel zijn speeltijd volschaakte. Hij had in het middenspel een pion verloren en moest nu alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat een vijandelijke vrijpion zou gaan wandelen. Gezegd moet worden dat zijn tegenstrever uit Raalte, wiens tijd natuurlijk ook richting het eind liep, het zeer nauwkeurig speelde. En wat Harmen ook probeerde, hij wist de nederlaag niet af te wenden (3-5).

Een kleine nederlaag derhalve, wellicht zijn er in de volgende wedstrijd (maandag 31 oktober, uit tegen E.N.O. 2) meer kansen.