Rijssen 8 verliest van Holten

Op maandag 29 januari stond de burenruzie tussen Holten en Rijssen op het menu. Een wedstrijd waarbij het degradatiespook zichtbaar aanwezig was op de tribunes. Nou ja, spreekwoordelijk dan. Want schaakclub Holten had in de thuisbasis bij de plaatselijke voetbalclub helemaal geen tribunes binnen.

7 Rijssense mankrachten waren op tijd aanwezig voor deze zinderende match in de onderste regionen van de 1e klasse van de SBO-competitie.

Geert Poortman (bord 8) kwam wat later, en of dit nou indruk had gemaakt op de tegenstander, we weten het niet maar hij speelde een spannende partij met kansen aan beide kanten. Gelukkig voor Rijssen, gaf de tegenstander, die overigens op klompen speelde, een volle toren weg in het eindspel. Dit cadeau werd door Geert (die wederom met capuchon speelde) met beide handen aangegrepen en vakkundig uitgepakt. Volle winst voor Rijssen 0-1.

Op bord 7 speelde Gert-Jan Leppink. In de opening creëerde deze fanatiekeling een mooi aanval op f6. Hetgeen hem een stukwinst opleverde! Mooi gezien, en vervolgens speelde Gert-Jan de partij vakkundig uit. Ik heb niet precies gezien wat Gert-Jan allemaal dronk tijdens zijn mooie partij maar hij bracht Rijssen wel op een belangrijke 0-2 voorsprong.

Het 6e bord werd bespeeld door Sander Koster, ex-jeugdleider, en het lijkt wel of hij het seizoen van zijn leven speelt. Want elke partij die hij speelt lijkt in goud, oftewel in zijn voordeel beslist te worden. Helaas ging het vanavond niet van een leien dakje, en moest hij zijn wonden likken door middel van een heerlijke Hertog Jan. Dit lukte overigens ook aardig. Desalniettemin een nederlaag. 1-2.

Op bord 5 trof Martijn van den Belt 1 van de familieleden van Beek. Martijn speelde zoals altijd vol op de aanval op de koningsvleugel. Zijn lange rokade kwam hem wel duur te staan. 1 zet eerder en hij won zijn partij. Helaas voor Rijssen won de Holtenaar met een mooie combinatie de partij. Ook Martijn likte de wonden met een Hertog Jan. 2-2.

Harmen Vosman mocht op bord 4 spelen, wederom een lange partij. Het was weer een partij met een ouderwetse klok-struggle. Maar Harmen gaf een stuk weg hetgeen ook wel boekdelen sprak. Combinatie over het hoofd gezien? Uiteindelijk kwam er een punt aan de kant van Holten. 3-2.

We richten ons hoofd omhoog naar het 3e bord. Daar speelde een talent uit eigen jeugd, namelijk Jan-Willem Timmerman. Hij mocht tegen een kerel die alleen maar thee dronk en op het theezakje stond de spreuk: Wat zou je wensen als het je laatste wens zou zijn? Ik denk dat hij heeft gedacht: dat moet winnen zijn. Want hij speelde een eindspel met 3 pionnen meer mooi uit. Gezien het ratingverschil niet erg voor Jan-Willem. Alhoewel hij wel gebrand was op een goed resultaat. 4-2.

Dan speelde er op bord 2 onze invaller, of is het inmiddels een vast teamlid???, Lesley Brummelaar. Iedereen zat nog te genieten van een lekkere koffie. Maar Lesley nam alvast een Hertog Jan. Zeer snel verloor hij een belangrijke centrumpion hetgeen hem de rest van de partij achter de feiten deed aanlopen. Hij zei ook wel dat hij deze opening nooit weer gaat spelen. Toch besloot hij zijn partij op het sterke bord 2 met een prachtige remise. We denken wel dat er geen winst meer in had gezeten. Dus wederom een knap resultaat van Lesley! 4,5-2,5.

Op bord 1 speelde onze ex-teamcaptain Jan Brinkman een prachtige partij tegen een degelijk spelende Holtenaar. Met een eindspel met paard tegen toren en wat pionnen zag het er in eerste instantie rooskleurig uit voor onze vriend uit Ypelo. Maar hij wist de ver door gelopen pion niet te promoveren en besloot met een verliespartij. Toren bleek toch iets te sterk. Ook hier werden de wonden gelikt met een koude Radler. 5,5-2,5.

Helaas verloren we dit belangrijke duel. Maar we kunnen terugkijken op een gezellige avond met gezellige mensen.

Over een paar weken staat de laatste wedstrijd van het seizoen thuis tegen Ommen op het programma. Deze wedstrijd moeten we winnen om ons te kunnen handhaven in de 1e klasse. We hebben het in eigen hand, maar we moeten wel van zeer goede huize komen.