Rijssen 4 verliest van kampioen Max Euwe

In de 6e en tevens laatste ronde van het seizoen speelde het Rijssens schaak-4-tal een alles-of-niets-wedstrijd tegen koploper SG Max Euwe V3. Alleen bij een 4-0 overwinning zouden de schakers uit Enschede nog bijgehaald kunnen worden. En aangezien de heenwedstrijd in 2-2 eindigde was er toch nog een klein beetje hoop. Helaas werd al vrij snel duidelijk dat deze hoop vanavond eigenlijk nergens op gebaseerd was.

Op bord 1 ging de partij van Wim van de Maat lange tijd gelijk op, maar door een foutieve dame-zet kwam Wim een volle toren achter en moest hij al vrij snel opgeven.

Gerben Smit (bord 2) speelde vol op de aanval en kreeg een hoopvolle stelling op het bord. Maar na wat afruilwerk stond er plotseling een vork op het bord, wat Gerben een loper kostte. Bovendien hield zijn tegenstander er een vrijpion aan over. Conclusie: ook voor onze teamleider zat er niets meer in dan een nederlaag.

Marinus Waanders (bord 3) stond lange tijd 1 pion achter, maar hij ging het eindspel in met 2 pionnen voor. Helaas voor Marinus leidde dit niet tot de winst, want door herhaling van zetten moest hij genoegen nemen met remise.

Op het 4e en laatste bord speelde Jan Leijendekker. Ook deze partij ging lange tijd gelijk op. Maar toen Jan een familieschaak met het paard over het hoofd zag, waardoor hij de dame kwijtraakte, was de nederlaag snel een feit.

Een in ieder geval op papier duidelijke 0,5-3,5-nederlaag, waardoor de felicitaties terecht naar Max Euwe kunnen. Rijssen V1 eindigt als 2e in deze klasse en dat is al met al toch een prima prestatie te noemen.

De (voorlopige) eindstand in de 8e klasse van de viertallen-competitie:

Team  MP  BP
1.  SG Max Euwe V3  11  19,5
2.  Rijssen V1    7 12,5
3.  Voorster Sc. V1   4   8,5
4.  HEC V3    0   3,5

NB: de uitslag van de wedstrijd Voorster SC. V1 - HEC V3 is nog niet bekend, maar dit zal de ranglijst niet meer beïnvloeden.

Topscorer van de Rijssenaren werd Gerben Smit met een prima score van 4  uit 6. Marinus Waanders (3 uit 6) en Jan Leijendekker (2,5 uit 5) voldeden met 50% ook aan de verwachting. Wim van de Maat noteerde extern wel eens een betere score dan 1 uit 5, maar hij speelde dan ook al zijn partijen aan het 1e bord. De enige invaller tot slot, Jan Smit, won zijn beide partijen (100%).