Rijssen 8 handhaaft zich in de 1e klasse.

Mede door een 4,5-3,5-overwinning tegen 't Zwarte Paard komt het 8-tal van de Schaakclub Rijssen ook volgend seizoen uit in de 1e klasse van de S.B.O.

In de 7e en laatste ronde stond er behalve de sportieve eer niets meer op het spel, aangezien E.N.O. 2 eerder in dezelfde week al had verloren van Raalte en daardoor definitief als laatste zou gaan eindigen.

Voor het eerst dit seizoen trad Rijssen aan met de basis 8 en dus werd er zonder invallers aan de uitwedstrijd tegen de Ommenaren begonnen.

Een kort bordverslag:

Op bord 8 speelde Jan Willem Timmerman voor het eerste dit seizoen mee. Dat het niet-wekelijks- een partij-schaken van invloed is op het schaakritme werd vanavond duidelijk. Hoewel hij nog sterk begon (stuk voor), zag hij iets later over het hoofd dat de vijandelijke Dame in zijn niet georganiseerde verdediging kon binnendringen. Jan Willem probeerde nog te redden wat er redden viel, maar de aangerichte schade was te groot en hij kon de nederlaag niet meer voorkomen (1-0).

Jonathan ten Bolscher (bord 5) noteerde in het middenspel een remise. De niet-beantwoorde vraag was of het witte of zwarte paard sterker was. En ook uit de analyse werd dit niet duidelijk (1,5-0,5).

De stand werd gelijk getrokken toen Harmen Vosman toch vrij plotseling de felicitaties in ontvangst nam. Hoewel hij zeker niet slechter stond, leek het nog lang niet uitgemaakt dat hij zou winnen. Dat werd anders toen zijn tegenstander een combinatie verkeerd om uitvoerde, daardoor onmiddellijk verloren stond en dan ook maar gelijk opgaf (1,5-1,5).

Sander Koster (bord 6) bleef in zijn 4e partij dit seizoen ongeslagen, maar de 100%-score zat er niet in. Hoewel hij met een stuk voor een gewonnen stelling had gecreëerd, zag hij over het hoofd dat de witte Dame met heel veel schaakjes de nodige pionnen zou opruimen. Zover kwam het niet: beide spelers waren tevreden met het halve punt (2-2).

We werden op voorsprong gezet door wie anders dan de man in vorm, Martijn van den Belt (bord 3). Hij had een pion geofferd, in ruil voor een sterke aanval op de zwarte Koningsvleugel. Zijn tegenstander moest steeds alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat zijn Dame zou worden ingesloten dan wel dat hij mat zou worden gezet. Martijn offerde een stuk en voerde de aanval nog verder op. De Ommenaar ging bovendien ruim met zijn tijd om en uiteindelijk wist hij het niet te bolwerken (2-3).

Gert Jan Leppink (bord 4) speelde een fraaie partij met wisselende kansen. Hij kwam een stuk achter, maar die won hij niet veel later terug. Vervolgens had hij de partij definitief naar zijn hand kunnen zetten, maar dat liet hij achterwege. In het eindspel stond hij een kwaliteit achter (toren versus loper), maar gezien een aantal sterke pionnen gingen beide spelers akkoord met remise (2,5-3,5).

Teamleider Jan Brinkman (bord 1) noteerde eveneens een halfje. De gehele partij had hij weliswaar het initiatief, vanwege een sterk centrum, maar door secuur tegenspel van Ommense kant, lukte het niet om een beslissende bres te slaan in de verdediging. En na wat afruil-werk was remise het maximaal haalbare (3-4).

Aan Geert Poortman (bord 7) was het nu de taak om er voor te zorgen dat de overwinning mee zou gaan naar Rijssen. Hij stond in het eindspel de kwaliteit en wat pionnen voor, dus de winst leek binnen handbereik. Zijn opponent gokte echter terecht op zijn sterke paard, dan wel op eeuwig schaak. Over het remise-aanbod van Ommense kant hoefde Geert dan ook niet lang na te denken (3,5-4,5).

Met deze overwinning eindigt Rijssen in haar eerste jaar in de 1e klasse op een keurige 4e plaats en daar kunnen we niet anders dan tevreden over zijn.

De eindstand na ronde 7:

Eerste klasse Mp Bp 1 2 3 4 5 6 7