Historische overwinning Rijssen-8 (update 12 maart)

In ronde 6 van de S.B.O.-competitie boekte het Rijssens 8-tal een historische overwinning op plaatsgenoot Holten. Historisch, want de laatste keer dat dat gebeurde zal ergens begin jaren '90 zijn geweest. Holten was nog een zelfstandige gemeente en enkele spelers uit ons huidige team waren nog niet eens geboren....! Beide verenigingen speelden in de promotieklasse, toen nog gewoon op de doordeweekse clubavond, en waren redelijk aan elkaar gewaagd. De Holtenaren hebben dat niveau eigenlijk altijd weten vast te houden, terwijl de Rijssenaren door de jaren heen wel de nodige schaakkwaliteit hebben moeten inleveren.

Weliswaar was Holten dit keer niet helemaal op volle oorlogssterkte, maar dat doet geen afbreuk aan de toch wel verrassende 4,5-3,5-overwinning.

Een kort verslag per bord.

We stonden al met 1-0 voor, nog voor dat we waren begonnen. Onze buren waren met slechts 7 spelers naar Rijssen afgereisd (blijkbaar is de donderdag geen geschikte avond) en bord 8 bleef vrij. Een wel zeer goedkoop punt dus.

Op bord 7 was Lesley Brummelaar de vervanger van de afwezige Jan-Willem Timmerman. Hij kreeg weliswaar een voor hem onbekende opening op het bord, maar dat weerhield hem er niet van om een pion te offeren. Gaandeweg de partij bleek dat geen verkeerde beslissing, toen zijn voorsprong in ontwikkeling groter en groter werd. Zijn tegenstander kwam steeds meer onder druk en uiteindelijk kostte hem dat zelfs de dame en niet veel later de partij (2-0).

Sander Koster (bord 6) behield zijn 100%-score (3 uit 3). De overwinning kwam wat sneller dan verwacht. Weliswaar had hij het initiatief, maar echte winstkansen waren er eigenlijk niet. Totdat zijn tegenstander een kleine combinatie over het hoofd zag, wat hem een vol stuk kostte. Niet veel later stond het 3-0 in Rijssens voordeel.

Gezien de tussenstand en de stellingen op de andere borden bood teamleider Jan Brinkman op bord 1 remise aan. Zijn tegenstander, die lange tijd echt beter stond, had net een paar onnauwkeurige zetten gespeeld. En aangezien zijn aanvalskansen daardoor flink waren geslonken, was de remise een feit (3,5-0,5).

Gert-Jan Leppink  (bord 4) kwam in het middenspel een pion voor, maar daar stond wel een relatief zwakke loper ten opzichte van een ijzersterk paard tegenover. Het Rijssens remise-aanbod werd gezien de tussenstand logischerwijs niet aangenomen. En toen vervolgens het paard echt sterk werd en in combinatie met 2 torens kon binnendringen in de verdediging van Gert-Jan, was het snel gebeurt (3,5-1,5).

Op bord 2 had Harmen Vosman in mijn ogen lange tijd een redelijk gelijk opgaande stelling op het bord, hoewel hij later zelf beweerde dat hij vrij goed stond. Grote probleem was echter de tijd en toen zijn tegenstander in het eindspel met wat dame-schaakjes een aantal pionnen kon opruimen, restte Harmen niets anders dan opgeven (3,5-2,5).

Nu leek het toch nog weer spannend te worden. Helemaal omdat Jonathan ten Bolscher vanuit een kansrijke stelling een stuk weggaf.

Gelukkig is Martijn van den Belt (bord 3)  in de vorm van zijn leven. In de onderlinge competitie is hij aardig bezig en ook extern timmert hij flink aan de weg. Zo ook vanavond. Zoals gebruikelijk trok hij weer avontuurlijk ten aanval en pikte zo links en rechts wat pionnetjes mee. Toen in het toren-eindspel zijn tegenstander in tijdnood kwam, wist Martijn de 2-pionnen-voorsprong maximaal uit te buiten (4,5-2,5).

De winst was hiermee een feit!

Jonathan (bord 5) deed er werkelijk alles nog aan om er toch nog een positief resultaat uit te slepen, maar zijn tegenstander maakte ondanks tijdnood geen fouten en nam de felicitaties met plezier in ontvangst (4,5-3,5).

Een overwinning die op een goed moment kwam. Want in de strijd om degradatie te ontlopen doet Rijssen hiermee hele goede zaken, zoals blijkt uit de tussenstand in de 1e klasse:

1.  SG Max Euwe 5  6-10  30,5
2.  Raalte  5-7  22,5
3. Holten 5-6  23
4. Rijssen 5-4  18,5
5. H.Z.P. 5-4  18,5
6. VriMOT  5-3  16
7. E.N.O. 2 5-2  15

SG Max Euwe is uitgespeeld, maar is met nog 1 ronde voor de boeg al wel de kampioen van de 1e klasse. De felicitaties gaan dus naar Enschede.

Rijssen speelt in de laatste ronde op donderdag 30 maart in Ommen tegen H.Z.P. En aangezien zowel E.N.O 2 als VriMOT al op maandag 27 maart spelen tegen resp. Raalte en Holten, weten we precies welk resultaat we nodig zijn om ons te handhaven in de 1e klasse.