Rijssen A wint lastige uitwedstrijd in Winterswijk verrassend met 2,5 - 1,5

WSG A trad aan op volle sterkte: heren met een rating van 1571, 1558, 1174 en 458.

Rijssen A kon daar ‘slechts’ ratings van 856, 995, 834 en een speler zonder rating tegenover stellen.

Dus op voorhand leek dit een lange reis voor een dikke nederlaag te worden.

Edoch, het liep anders.

Matthias Kruimer speelde op bord 3 een solide partij. Lange tijd had Matthias 1 pion voorsprong en leek de partij op een remise uit te draaien. Een fraaie aftrekaanval met toren en paard leverde een loper winst op voor Matthias. Deze voorsprong liet Matthias zich niet uit handen nemen. Matthias kon het eerste punt voor Rijssen laten noteren.

Elisa Lingeman had op bord 1 een lastige tegenstander. In de opening kon Elisa de zaak nog aardig bijbenen maar na een paardvork op de dame en toren kwam Elisa en kwaliteit achter te staan. Het lukt Elisa nog lange tijd om mat te voorkomen. Uiteindelijk moest Elisa capituleren en werd de stand in evenwicht gebracht: 1-1.

Op bord 4 zat Diederick Haase vanaf het begin zwaar in de verdediging. Een lastige penning door een loper op het paard/dame/koning van Diederick en een paard aan de rand van het bord dreigden fataal te worden. Door goed tegenspel wist Diederick terug te komen in de wedstrijd. In het eindspel stond het in punten gelijk: Diederick een paard voor; de tegenstander 3 pionnen meer. De tegenstander dreigde met koning en 3 pionnen door te breken tegen de verdediging van paard en koning. Het zag er beroerd uit voor Diederick maar de tegenstander dacht daar gelukkig anders over. Op het aanbod van remise ging hij gretig in. Hierdoor een nieuwe tussenstand 1,5-1,5.

Arjen Kruimer speelde met zwart op bord 2. In de openingsfase was Arjen nog niet wakker, met een slechte stelling tot gevolg. De hele wedstrijd zat Arjen zwaar in de verdediging. Halverwege de partij stonden al zijn stukken op rij 7 en 8! Arjen had kort gerokeerd en daarna ging zijn tegenstander vol op de aanval via de h-lijn waar de zwarte pion al weg was. Het wachten was op de doorbraak over de h-lijn, waarbij Arjens koning het erg lastig zou krijgen om weg te komen. De tegenstander verzuimde, mede door goed verdedigen van Arjen, door te drukken. Arjen wist de tegenstander te dwingen de dames te ruilen en daarna kreeg Arjen meer lucht. Via een sterke fase van Arjen wist hij een loper voor te komen. Deze voorsprong gaf Arjen niet meer weg. Nadat de partij ruim 2 uren onderweg was capituleerde de tegenstander en kon Rijssen A juichen. Eindstand 2,5-1,5!

De tussenstand ziet er, met nog twee wedstrijden te gaan, als volgt uit: