Rijssens 4-tal lijdt verrassende nederlaag

Het Rijssens 4-tal liep in de 4e ronde tegen een niet verwachte nederlaag aan, Voorst SC V1 was met 1-3 te sterk. Samen met SG Max Euwe V3 waren de Rijssenaren halverwege de competitie de trotste koploper in de 8e klasse van de 4-tallen-competitie van de S.B.O. En aangezien eerder in het seizoen de uitwedstrijd in Voorst al met 3-1 was gewonnen, waren we tamelijk onbezorgd voor de thuiswedstrijd. Helaas, het zou anders uitpakken.

Voorst treedt veelal aan met dames en ook deze avond bestond het team van de gasten uit 3 dames en 1 heer. Wellicht niet toevallig gingen enkele Rijssense schakers (4 heren) wat onzorgvuldig met de dames om, maar dan bedoel ik de dames op het bord. U begrijpt dat dit de uitslag vanuit Rijssens perspectief niet ten goede kwam.

Teamleider Gerben Smit speelde op bord 2 weliswaar een lange partij, maar was wel als eerste klaar. De partij ging lang gelijk op, maar in het eindspel moest Gerben er aan geloven. Zijn tegenstander (een dame) bood vanwege haar tijdnood notabene nog remise aan, wat door Gerben ondanks zijn mindere stelling werd afgewezen. Dat besluit kwam hem duur te staan, want toen een vijandelijke pion promoveerde tot dame, moest hij alsnog opgeven (0-1).

Marinus Waanders (bord 3) trof eveneens eens dame tegenover zich. Nou is bekend dat Marinus daar niet gauw van onder de indruk is, maar toen hij in het middenspel zijn eigen dame kwijtraakte en dus eigenlijk tegen 2 dames verder moest schaken, werd het toch wel problematisch. Hoewel hij met de moed der wanhoop toch nog een eindspel met remisekansen  (de dame had hij teruggewonnen) op het bord toverde, ging de partij verloren (0-2).

Op bord 1 ging de strijd wel tussen 2 mannen. Namens Rijssen speelde Wim van de Maat een degelijke partij, die op remise leek uit te draaien. Maar toen Wim zijn dame weg blunderde, was remise geen optie meer: 0-3.

De nederlaag was hiermee een feit, alleen Jan Leijendekker (bord 4) kon niets anders doen dan knokken voor de Rijssense eer. En dat deed hij met verve. Tegen zijn vrouwelijke tegenstander, een dame dus, kwam hij eerst een pion voor, later een stuk en in het eindspel zelfs een dame.  Met deze materiële voorsprong kon Jan de winst niet ontgaan (1-3).

Een avond dus met de dames in de hoofdrol. Gerben Smit wist de match later op de avond nog bondig samen te vatten: "altijd lastig tegen Dames!"