Rijssen verliest van koploper SG Max Euwe

Het 8-tallen-team van de Schaakclub Rijssen leed een ruime nederlaag (6-2) tegen koploper SG Max Euwe 5.

Met 2 afwezigen (Jan Willem Timmerman en Sander Koster) was duidelijk dat het geen makkie zou worden in Enschede.

Voor de verandering was Harmen Vosman (bord 2) deze avond als eerste klaar. Meteen vanuit de opening kwam hij flink onder druk te staan. Zijn van oorsprong Duitse tegenstander offerde vervolgens een stuk en voerde de druk nog wat verder op. Toch leek Harmen zich er onderuit te kunnen spelen, maar op een cruciaal moment in de partij zag hij een tussen-schaak over het hoofd en was het eigenlijk onmiddellijk een verloren partij (1-0).

Ook zijn buurman Jonathan ten Bolscher (bord 3) kon het niet bolwerken. In een ingewikkeld middenspel kwam hij 2 pionnen achter en in het eindspel stond hij zelfs een paard achter. Zijn opponent speelde het vakkundig uit (2-0).

Gerrit Jan Leppink (bord 4) zorgde voor het eerste halve punt. Blijkbaar zat er voor beide spelers niet meer in (2,5-0,5).

Dat invaller Jan Smit (bord 8) met een nederlaag naar huis zou gaan, was een tegenvaller. Immers halverwege de avond stond hij een gezonde loper voor. Waar het precies fout ging is niet duidelijk, feit is dat Jan in het eindspel geen kans meer had op zelfs maar een remise (3,5-0,5).

Martijn van den Belt (bord 5) bezorgde Rijssen als enige de volle winst. In het middenspel had hij een stuk geofferd, in ruil voor een aanval op de zwarte verdediging. Dat het stukoffer terecht was zou later blijken, toen zijn tegenstander hem de hand gaf ten teken van overgave. Een keurige prestatie derhalve van Martijn (3,5-1,5).

Op bord 7 speelde invaller Menno Bennema Geerlings een degelijke partij. Via een combinatie kreeg hij ook een materiële voorsprong en leek het er op dat hij voor de winst zou kunnen gaan. Helaas gooide een blundertje roet in het eten en moest hij zich tevreden stellen met remise (4-2).

Op bord 1 speelde teamleider Jan Brinkman met wit. Zijn tegenstander hanteerde de voor hem bekende Franse verdediging. Maar blijkbaar liet deze kennis hem toch ergens in de steek, want gaandeweg de partij kwam hij positioneel steeds iets minder te staan. Uiteindelijk was de nederlaag niet meer af te wenden (5-2).

Geert Poortman (bord 6) moest vanaf het begin alle zeilen bijzetten om niet al in de opening overrompeld te worden. Toch wist hij met kunst en vliegwerk de schade beperkt te houden en met een pion achter in het middenspel zou hij wellicht toch nog mogen hopen op een goed resultaat. Het slot van de partij heb ik niet gezien, feit is wel dat Geert de hoop niet heeft kunnen omzetten in een positief resultaat (6-2).

Een ruime nederlaag dus, die niet geheel onverwacht kwam. Bovendien toch nog 2 bordpunten meegenomen uit Enschede, wat belangrijk kan zijn in de strijd tegen degradatie. Op 9 maart staat de volgende wedstrijd op het programma, thuis tegen Holten.