Christian Richter wint RABO-Schaaknacht 2016

De Rijssense RABO-Schaaknacht 2016 zit er weer op. Een korte impressie van een gezellig nacht snelschaken.

De Rijssense Schaaknacht was jarenlang een begrip in de schaakwereld. In de periode 1993-2009 werd het toernooi 15 keer met veel succes georganiseerd. Totdat in 2010 de animo dermate was afgenomen, dat besloten werd om de nacht niet (meer) door te laten gaan.

Na 6 jaar dus zonder schaaknacht had de jubileumcommissie van de Schaakclub Rijssen (in het leven geroepen i.v.m. het 65-jarig bestaan van de club) besloten om te proberen om dit toch altijd gezellige evenement weer van de grond te krijgen.

En we, de organisatie, durven wel te stellen dat dat gelukt is.  Na veel voorbereidend werk gingen er op 29 december, 's avonds tegen een uur of 8, 53 schakers eens goed voor zitten. Deze 53 deelnemers kwamen overigens weer van heinde en ver. Natuurlijk uit Rijssen (van onze eigen vereniging) en omstreken, maar ook uit de overige windstreken van ons land. Daarnaast waren er een aantal Duitse "Schachfreunde", een schaker uit België en voor het eerst in de geschiedenis speelde er een Argentijn mee, die met de jaarwisseling in Nederland op vakantie was. Het evenement kan dus rustig een internationaal toernooi worden genoemd. Bovendien was het met 8 deelnemers met een rating van boven de 2000 een sterk bezet toernooi. Ook onder de deelnemers een 6-tal jeugdschakers van de Schaakclub Rijssen. Altijd even afwachten hoe 13-jarigen zo'n nacht doorstaan, maar later zou blijken dat dat geen enkel probleem was en dat sommige van deze jonge schakers zich goed staande wisten te houden in het sterke deelnemersveld.

Aan de catering mocht het natuurlijk niet liggen. En dat was geen probleem. In onze vaste speellocatie, Parochieel Centrum De Rozengaard (ook wel 't Honk genoemd), was het allemaal uitstekend verzorgd door Jan en Ineke en Gerrit en Annie. Er was veel koffie (uiteraard) , oliebollen (aangeboden door Albert Heijn), tegen een of 11 was het tijd voor erwtensoep met broodjes, en in de 2e pauze (2.30) was er voor iedereen een smakelijke gehaktbal. Je moet er wel wat voor doen om iedereen wakker te houden...!

Zonder sponsoring was dit evenement natuurlijk nooit van de grond gekomen, en we zijn blij dat de RABO-bank Rijssen-Enter een flinke bijdrage heeft willen leveren in de onkosten van het toernooi.

Het schaaktoernooi bestond uit 11 voorrondes "Zwitsers" (een competitievorm) en op basis van de ranglijst na deze 11 rondes, werden er groepen van 6 schakers gevormd. In elke groep werd er volgens een dubbele competitie afgewerkt, zodat iedere deelnemer tijdens de hele nacht 21 partijen heeft gespeeld. Het speeltempo werd bij alle partijen vastgesteld op 10 minuten per persoon per partij.

Tegen een uur of 7 in de morgen (vrijdag 30 december) waren alle wedstrijden in alle groepen gespeeld en kon worden overgegaan tot de prijsuitreiking.

Winnaar van groep 1 en daarmee winnaar van de Rijssense RABO-schaaknacht 2016 werd Christian Richter uit Duitsland. Hij was koploper ná de voorrondes en ook in groep 1 was hij met 8 punten uit 10 partijen de sterkste. Hij ging met de hoofdprijs (€ 150) naar huis. Als 2e eindigde Tobias Kabos uit Almere met 7 punten en de 3e plaats was voor Claudius Gottstein (Duitsland, 4,5 punt). De plaatsen 4 t/m 6 waren voor resp. Paul Wielebinski (Duitsland, 4 punten), Johan op den Dries (Almelo, 4 punten) en Lars van Schooten (Wierden, 2,5 punten).

In de groepen 2 t/m 9 waren de winnaars achtereenvolgens Jan Douwes (Tilburg), Murk Viersma (Wommels), Jimmy Geboers (Lommel, België), Tom Engberink (Enschede), Goswin Zeeman (Almelo), Rik Voortman (Assen), Jan Kruisselbrink (Zwolle) en Rick Beltman (Rijssen).

Met het slotwoord, de prijsuitreiking en de verloting kwam er een einde aan gezellige, prima verlopen RABO-Schaaknacht 2016. De deelnemers én de organisatie keerden moe maar voldaan huiswaarts, wederom een ervaring rijker.

Alle eindstanden in de diverse groepen zijn opgenomen in een ander nieuwsbericht.