Rijssen uitgeschakeld in S.B.O.-cup

Rijssen is in de 1e ronde van de S.B.O.-cup, een afvalcompetitie voor club-viertallen, uitgeschakeld door E.N.O.. De thuiswedstrijd eindigde in 2-2, waarna de Nijverdallers het daaropvolgende snelschaken met 3-1 wisten te winnen.

Hoewel E.N.O. op papier een sterkere formatie aan de 4 borden had (gemiddelde rating 1841 tegen 1665), werd het een schaak-avond met veel spanning tot op het laatste moment.

Op bord 1 speelde teamleider Jan Brinkman met zwart zijn favoriete Franse verdediging. De opening verliep grotendeels volgens de theorieboekjes, maar toen Jan via een combinatie door het centrum, dacht  positioneel voordeel te krijgen, ging het fout. En de tegenaanval van wit die volgde, werd hem al vrij snel veel te machtig: 0-1.

Jonathan ten Bolscher speelde op bord 2 en kwam in de opening al vrij snel onder druk te staan. Toch leek het er even op dat hij zich hier onderuit wist te schaken. Maar helaas, schijn bedriegt, en Jonathan leed tegen een sterke tegenstander (rating 1969) een reguliere nederlaag: 0-2.

Dat clubkampioen Jan-Willem Timmerman vanavond van de partij kon zijn, kwam goed uit. De partij op bord 3 ging lange tijd redelijk gelijk op, maar toen Jan-Willem via een combinatie met wat paarden-zetten een toren won, was het pleit al vrij snel beslecht en verkleinde hij de achterstand tot 1-2.

Op bord 4 moest het nu gebeuren voor Rijssen. Martijn van den Belt stond weliswaar een stuk achter tegen een pion, maar had nog wel wat ijzers in het vuur: een zwakke zwarte verdediging en de naderende tijdnood bij zijn opponent. En door steeds maar weer te dreigen met schaak, aftrekschaak, tussenschaak enz. enz. liep de tijdnood steeds verder op. De publieke belangstelling werd overigens steeds groter. Beide spelers hadden inmiddels een pion laten promoveren, maar daarbij had Martijn wel zijn stuk teruggewonnen en nu stond hij een kwaliteit voor. Toch moest ook hij goed opletten voor de vallen, die zijn tegenstander voor hem had klaargezet. Remise was immers genoeg voor E.N.O en ook eeuwig schaak lag steeds op de loer. Martijn bleef echter nauwkeurig spelen en uiteindelijk kreeg hij de Nijverdaller op de knieën. Een zinderende partij was ten einde en de eindstand werd hiermee bepaald op een toch wel verrassende 2-2.

De al opgeruimde borden en stukken van de eerste 3 partijen moesten weer uit de kast worden gehaald, want er móest een winnaar komen (knock-out-systeem). De kleuren werden verwisseld en de klok afgesteld op 5 minuten per persoon. In deze verlenging trok het favoriete E.N.O. alsnog de winst met 1-3 naar zich toe. Alleen Jonathan wist zijn tegenstander te verrassen: hij claimde de winst toen de Nijverdalse klok op 0.00 stond. Zijn eigen klok stond op dat moment overigens ook nog maar op 0.01, maar dat was dus net genoeg.

En zo kwam er een einde aan een enerverende schaakavond, waarbij E.N.O. dus doorgaat in de S.B.O-cup en Rijssen weer een jaar moet wachten.

Contact

Voorzitter:

Jan Brinkman
06-13412458

Wedstrijdleider:

Jan Smit
06-21262178

Secretaris:

Dirk-Jan van de Poppe
06-20474781

Paulus Potterstraat 13
7462 BC  RIJSSEN

Jeugdleider:

Martijn van den Belt
06-11810814