OOK RIJSSEN V1 KAMPIOEN

Net als eerder het 1e 8-tal van de Schaakclub Rijssen is gisteravond het 1e 4-tal kampioen geworden.
Met een 1-3-overwinning in de laatste ronde werd het viertal kampioen van de vierde klasse van de viertallencompetitie van de S.B.O.

Een kampioenschap dat pas gestalte kreeg na de winterstop, want uit de eerste 3 rondes haalden de Rijssenaren slechts 2 matchpunten en was er een laatste plek op de ranglijst. Maar door een reglementaire overwinning in ronde 4, een fraaie overwinning in ronde 5 en gunstige uitslagen bij de concurrentie, waren daar plotseling weer kampioenskansen in de laatste ronde.
Daar was dan wel een overwinning voor nodig op directe concurrent en koploper Mat-Ador V2 uit Wierden, die zelf genoeg zouden hebben aan een gelijkspel voor de titel.

Op bord 3 gaf Geert Poortman het goede voorbeeld. Geert was op eigen gelegenheid iets later gearriveerd, maar dat was geen reden om zijn partij rustig op te bouwen. Vol overtuiging trok Geert ten aanval en al vrij snel had hij zijn tegenstander als een bokser in de touwen. Binnen 20 zetten was de buit binnen (0-1).

Teamleider Jan Smit (bord 4) gaf hier een prima vervolg aan. Hij kwam weliswaar een pion achter, die hij echter na enkele afruil-combinaties terug wist te winnen. Vervolgens stonden zijn pionnen zeer sterk in het eindspel en dat leidde tot de winst (0-2).

Martijn van den Belt (bord 2) had de eer om het winnende punt voor de Rijssenaren binnen te halen. In een spannende pot, die qua stelling wellicht in Wierdens voordeel zou kunnen uitvallen, gaf de tijd de doorslag. Martijn had die tijd aanzienlijk beter verdeeld over de partij dan de Mat-Ador-speler en dat resulteerde in de winst én het kampioenschap (0-3).

De nederlaag van Gerrit-Jan Leppink op bord 1 kon daar niets meer aan veranderen. Tegen een sterke tegenstander kwam hij in het middenspel een pion achter, wat in de rest van de partij niet gecompenseerd kon worden (1-3).

En hiermee keerde Rijssen V1 dus met een 1-3-winst én het kampioenschap in de 4e klasse terug naar Rijssen. Wellicht onverwacht, maar meestal zijn dat de mooiste kampioenschappen!