RIJSSEN 1 KAMPIOEN

Gisteravond werd het 1e team van de Schaakclub Rijssen zonder puntverlies kampioen van de 2e klasse van de S.B.O.-competitie. Na de 5,5-2,5-overwinning op SG Max Euwe 6 uit Enschede is het team niet meer door de concurrentie in te halen.

Een uitstekende prestatie voor de club, die voor het eerst sinds jaren weer een 8-tal op de been wist te brengen.

Een blik op de ranglijst vóór deze laatste wedstrijd van het seizoen leerde ons dat een 4-4 tegen de Enschedeeërs genoeg zou zijn voor de titel.

Voor de verandering zorgde Jonathan ten Bolscher (bord 5) voor het 1e volle punt. Een aanval door het centrum, wat leidde tot dame-winst, was voldoende reden voor de felicitaties van zijn tegenstander (0-1).

Harmen Vosman (bord 1) wist al op de 4e zet een paard te veroveren en ook hij was voor 9 uur klaar (0-2).

Op bord 8 liet Geert Poortman zich lelijk verassen door een opportuun spelende opponent. En uiteindelijk was de mataanval niet meer te pareren (1-2).

Jan Smit verving de verhinderde Jan-Willem Timmerman en speelde op bord 7 een prima partij tegen een ervaren schaker. Hij kwam een toren voor, leverde vrijwillig wat materiaal in, maar behield controle over de stelling. De winst kon niet uitblijven en dat gebeurde ook niet (1-3).

Op bord 6 had Gerrit-Jan Leppink een paard geofferd ("omdat het anders zo'n lange partij zou worden"). Hij kreeg er echter meer dan voldoende aanvalskansen voor terug, wat zijn tegenstander ervoor deed kiezen om zijn Dame terug te offeren. Het mocht niet baten, de aanval bleef in tact en Gerrit-Jan zorgde voor het punt waarmee we ons daadwerkelijk kampioen mochten noemen (1-4).

Dat Sander Koster (bord 3) ook het volle pond zou binnen halen, was een verrassing. Hij stond een pion achter en ook zijn klok leek sneller te lopen. Toen hij echter met zijn 2 torens toch de zwarte verdediging wist binnen te dringen en zijn tegenstander van schrik een toren cadeau gaf, kon hij de winst simpel naar zich toe trekken (1-5).

Martijn van den Belt bleek geleerd te hebben van eerdere nederlagen dit seizoen. Als de stelling geen ruimte biedt om te winnen, dan is remise het maximaal haalbare (1,5-5,5).

Zoals een goed teamleider betaamt, schaakte Jan Brinkman op bord 2, de laatste minuten van de competitie vol. Helaas ging dat niet gepaard met een goed resultaat. In het eindspel gaven 2 witte paarden de doorslag, met als gevolg zijn enige nederlaag van dit seizoen en tevens de enige Rijssense nederlaag van deze avond (2,5-5,5).

Ongeslagen kampioen, 7 rondes, 14 matchpunten, 37,5 bordpunten. Wie had dat gedacht aan het begin van het seizoen. Een prima teamprestatie van dit jonge team (gemiddelde leeftijd = precies 32 jaar) is de basis voor dit succes, wat ook blijkt uit het feit dat er over het hele seizoen slechts 3 maal een invaller werd ingezet. Harmen Vosman mag zich topscorer noemen met met een score van 6 uit 7. Gerrit-Jan Leppink, Jonathan ten Bolscher en Jan Brinkman deden het ook prima met 5 uit 7.

Volgend seizoen gaan we het in de in de 1e klasse proberen, naar mijn mening nu al een geweldige uitdaging.