Rijssens 8-tal wint met grote cijfers

Ook in ronde 6 bleef Rijssen 1 (8-tallen) zonder puntverlies, Almelo 3 werd verslagen met maar liefst 6,5-1,5. De wedstrijd werd bij wijze van uitzondering gespeeld op de 1e verdieping van ons clublokaal en deze rustige omgeving beviel de Rijssenaren blijkbaar uitstekend.

Jan-Willem Timmerman speelde op eigen verzoek op een lager bord (8) aangezien hij een dag later een belangrijke dag op school had. Desondanks kwam hij in de opening een stuk achter, maar hij herstelde zich uitstekend door zijn tegenstander te dwingen zijn Dame te offeren. Niet veel later was de buit binnen en kon Jan-Willem vroeg naar huis (1-0).

Ook Sander Koster was vanavond verrassend snel klaar. Ook hij had in het middenspel de Dame van zijn tegenstander ingesloten, die niet veel later de partij zou opgeven (2-0).

Geert Poortman zorgde voor het 3e winstpunt. Spelend op bord 2 (gewisseld met Jan-Willem) wist hij in een ingewikkelde stelling via een mooie combinatie een stuk te winnen en daarmee de partij (3-0).

Harmen Vosman (bord 3) begon met tijd-achterstand en verzeilde al vrij snel in een eindspel met een pion voor. Het remise-aanbod van Almelose kant werd desalniettemin geaccepteerd (3,5-0,5).

Teamleider Jan Brinkman kwam in de Franse opening een bekend pionnetje voor, maar had daarvoor wel flink veel ontwikkeling ingeleverd. En ook de 2e pionwinst bracht nog niet de zekerheid van een gewonnen stelling. Dat werd anders toen zijn tegenstrever zeer veel tijd ging gebruiken en uiteindelijk dan ook op tijd zou verliezen (4,5-0,5).

Met nog 3 partijen bezig, was de overwinning nu binnen!

Gerrit-Jan Leppink had een loper geofferd op h6 en kreeg daarvoor een geweldige aanval voor terug op de Koningsvleugel. Toch moest hij ook steeds zelf oppassen om via een combinatie niet te worden mat gezet. Gerrit-Jan speelde echter nauwkeurig en toen zijn tegenstander ook nog eens in tijdnood raakte, werd hij alsnog mat gezet (5,5-0,5).

Op bord 4 speelde Martijn van den Belt een (over)moedige partij. Hij kwam een pion achter, gaf een pion weg, verloor nog een pion, sloeg een genereus remise-aanbod af, zag een combinatie met stukwinst over het hoofd, gokte ten onrechte op tijdnood van de tegenstandster, maar liep wel tegen een nederlaag aan (5,5-1,5).

Ook vanavond zat Jonathan ten Bolscher (bord 7) het langste achter de stukken. In een lopereindspel leek de stelling op remise uit te draaien, maar toen na een kleine onachtzaamheid van zijn opponent Jonathan een pion won, werd het pleit alsnog in Rijssens voordeel beslecht (6,5-1,5).

Kortom, een grote overwinning en het kampioenschap komt steeds dichterbij. Op dinsdag 19 april spelen we in de 7e en laatste ronde uit tegen Max Euwe 6, een gelijkspel is voldoende voor de titel.