Minimale overwinning Rijssens 8-tal in Vroomshoop

Vroomshoop-uit: altijd lastig, zo was de voorspelling. Niet op basis van historie, want de laatste jaren hebben we niet tegen Vroomshoop geschaakt. Maar gezien hun prestaties tot nu toe en een hoger team-rating-gemiddelde, voorspelde geen gemakkelijke avond. Uiteindelijk was ook deze avond het geluk aan onze zijde en wisten we met veel moeite een 3,5-4,5-overwinning uit het vuur te slepen.

Een korte impressie van de teamleider.

Onze 1e bordspeler, Jan-Willem Timmerman, stond al gewonnen toen anderen nog aan de koffie zaten. Zijn tegenstander had, nog in de opening, te laat door dat zijn Dame ingesloten dreigde te gaan worden en moest noodgedwongen een stuk prijsgeven. Jan-Willem speelde het voordeel vakkundig uit (0-1).

Gerrit-Jan Leppink (bord 6) kwam vanuit de opening enigszins in de verdrukking, tenminste dat was mijn inschatting. Volgens Gerrt-Jan zelf kwam dat omdat hij met zwart speelde en dus altijd een zet achter loopt. Hoe het ook zij, verderop in de partij werden de stellingen in evenwicht gebracht en was remise een logisch gevolg (0,5-1,5).

Jan Smit verving op bord 8 de vanavond afwezige Geert Poortman. Na zo links en rechts wat afgeruild te hebben, bleek Jan een in het toreneindspel een pion voor te staan.
Echter de zeer sterke Vroomshoopse toren op de 7e rij voorkwam dat Jan er met winst van door kon. Maar met remise was Jan uiteindelijk ook tevreden (1-2).

Op bord 3 had Harmen Vosman 5 minuten extra bedenktijd gekregen, omdat zijn tegenstander geen notatie-plicht had. Wie Harmen kent, weet dat hij 5 minuten extra regelmatig goed kan gebruiken. In de partij had hij zijn tegenstander, in boks-termen, vast in de touwen. En met bijna elke zet werd de speelruimte van zwart kleiner gemaakt. Ontsnappen was eigenlijk niet mogelijk en dat gebeurde ook niet: (1-3).

Inmiddels was Sander Koster (bord 5) remise overeengekomen, zonder dat ik het wist. In een toreneindspel met veel pionnen op het bord was dat blijkbaar het maximale resultaat (1,5-3,5).

Met nog 3 partijen aan de gang zag het er dus gunstig uit, maar beslist was het nog niet.

En beslist was het zeker nog niet, toen op bord 4 Martijn van den Belt een gewonnen stelling (2 pionnen voor) verkwanselde door een stuk weg te geven. Zijn opponent accepteerde het kado graag en trok de partij en de winst naar zich toe (2,5-3,5).

Teamleider Jan Brinkman (bord 2) had in het middenspel een pion geofferd in ruil voor voldoende tegenspel. Maar op het moment dat hij dat voordeel dacht te kunnen gaan verzilveren, zag hij een combinatie over het hoofd en kwam hij nóg een pion achter. Maar aangezien de stelling gecompliceerd bleef en de tegenstander inmiddels in de laatste 5 minuten bedenktijd was gearriveerd, kreeg Jan eigenlijk toch een beetje onverwachts een remise-aanbod. En na de minimaal-remise-garantie van Jonathan ten Bolscher kon Jan dit aanbod niet weigeren (3-4).

Bij Jonathan (bord 7) was de gehele partij de vraag geweest, wat sterker zou blijken te zijn: de 2 paarden van Jonathan of de 2 lopers uit Vroomshoop. Op een bord vol met pionnen had ik goede hoop op de paarden, maar uiteindelijk zat de stelling toch op slot. Voor Jonathan geen probleem, want met de puntendeling was de Rijssense overwinning definitief een feit (3,5-4,5).

Na 5 speelrondes ongeslagen koploper in de 2e klasse. Zo langzamerhand moeten we, met nog 2 rondes voor de boeg, echt rekening gaan houden met een kampioenschap. Op donderdag 31 maart komt het 3e team van de Schaakclub Almelo naar Rijssen en op dinsdag 19 april spelen we in de laatste ronde een uitwedstrijd tegen Max Euwe 6 (Enschede).