Rijssen 1 (8-tallen) wint ook in Borne

Rijssen 1 boekte in Borne een weliswaar zwaarbevochten, minimale zege, maar met de 4,5-3,5-overwinning blijft de ongeslagen koppositie gehandhaafd.

Borne 2 mocht dan op de ranglijst wel voorlaatste staan, de gemiddelde rating van het team is toch een fractie hoger dan ons gemiddelde. En aangezien onze kopman Jan-Willem Timmerman verhinderd was, moesten we deze avond vol aan de bak.

Gert-Jan Leppink (bord 6) haalde als eerste het volle punt binnen. Dat was wel verrassend, want een geweldige stelling had hij halverwege de avond zeker niet. Maar toen zijn tegenstander ten onrechte een paard offerde, was het pleit al snel beslecht in het voordeel van Gert-Jan (0-1).

Ook Menno Bennema Geerlings (bord 7), de vervanger van Jan-Willem, wist zijn partij te winnen. In het eindspel werd de voorsprong van de loper deskundig omgezet in winst (0-2).

Aangezien de ontwikkelingen op de andere borden vanuit Rijssens perspectief niet ongunstig leken, kon Sander Koster (bord 5) rustig het remise-aanbod van zijn tegenstander accepteren. Gezien de stelling op het bord overigens een terechte remise, hetgeen ook wel bleek  uit de na-analyse (0.5-2,5).

Maar niet veel later kwam de spanning in de match min of meer onverwachts volledig terug. Zo dacht Martijn van den Belt (bord 4) de winst in handen te hebben. En dat had hij ook wel met een stuk voor, maar hij liet zich in het eindspel lelijk verrassen door 2 vijandelijke vrijpionnen en een tegenstander die ondanks tijdnood geen fouten maakte (1,5-2,5).

Min of meer vergelijkbaar was de situatie bij Geert Poortman (bord 8). Ook hij stond een stuk voor tegen 2 pionnen, maar ook hij wist dit voordeel niet te verzilveren en moest uiteindelijk genoegen nemen met remise (2-3).

De strijd zou beslist gaan worden op de eerste 3 borden en aangezien het inmiddels na elven was, ging op alle drie de borden de factor tijd een belangrijke rol spelen.

Zowel Harmen Vosman (bord 1) als Jan Brinkman (bord 2) stonden een stuk achter en moesten alle zeilen bijzetten om hier ergens op het bord compensatie voor terug te krijgen. In beide gevallen lukte dat wonder boven en wonder en wisten ze allebei het maximaal haalbare halve punt uit het vuur te slepen (3-4).

Jonathan ten Bolscher (bord 3) was nu de laatste Rijssenaar in actie en alle aandacht verplaatste zich naar zijn bord. Hij stond een pion voor in een dame-eindspel en zijn opponent, die eigenlijk moest winnen, kon niet anders dan via eeuwig schaak/herhaling van zetten remise afdwingen. Een remise waar Jonathan uiteraard graag mee akkoord ging, want hiermee was de Rijssense zege definitief een feit (3,5-4,5).

De 4e overwinning op rij, de maximale score in de 2e klasse, nog 3 rondes te gaan. Volgende (uit)-wedstrijd: maandag 14 maart, Vroomshoop.