Nederlagen voor Rijssense 4-tallen

Zowel Rijssen V1 als Rijssen V2 liepen afgelopen donderdag in de 3e ronde van de S.B.O.-competitie tegen een nederlaag aan. Rijssen V1 verloor met 2,5-1,5 van Mat-Ador V2 uit Wierden en Rijssen V2 verloor met dezelfde cijfers van E.N.O. V2 uit Nijverdal.

De teamleider van Rijssen V1, Jan Smit, speelde deze avond als enige Rijssenaar tegen een vrouwelijke tegenstander. Of dit de reden is dat hij als eerste Rijssenaar, ondanks een veelbelovende stelling,  zijn Koning moest omleggen, is niet bekend (0-1).

Op bord 2 leek Jonathan ten Bolscher een loper-eindspel met winstkansen op het bord te krijgen. Helaas voor hem, maar ook voor het team, bleek dat achteraf toch niet zo te zijn en moest hij genoegen nemen met remise (0,5-1,5).

Harmen Vosman speelde zijn 5e externe partij van het seizoen en hield de 100%-score in stand. Zijn tegenstander had geen passend antwoord op een fraaie combinatie (1,5-1,5).

De beslissing zou dus gaan vallen op bord 3, waar Gerrit-Jan Leppink lange tijd alle zeilen moest bijzetten om niet mat te worden gezet. Toch leek het er op dat hij zich onder de druk uit kon spelen. Maar in het eindspel moest hij zich uiteindelijk toch nog gewonnen geven.

En zo keerde Mat-Ador met een 2,5-1,5-overwinning huiswaarts.

Het was geen verrassing dat Rijssen V2 tegen de koploper een lastige avond zou krijgen.

Jan Leijendekker speelde dit keer op bord 2 en kreeg een gecompliceerde stelling op het bord. Net iets te gecompliceerd voor Jan, zo zou later blijken (0-1).

Op bord 4 wist Marinus Waanders de stand weer gelijk te trekken. Met een toren voor, werd het eindspel vakkundig uitgespeeld (1-1).

Temaleider Gerben Smit leek op een nederlaag af te stevenen. Zijn tegenstander had 3 verbonden vrijpionnen, die redelijk eenvoudig konden opstomen. Maar toen Gerben op de bluf een aantal "dreigende" schaakjes met zijn toren gaf, raakte zijn tegenstander toch enigszins van streek. En min of meer tot ieders verbazing accepteerde hij het remise-aanbod van Gerben (1,5-1,5).

In deze match zou de beslissing dus gaan vallen op bord 1. Wim van de Maat speelde tegen de op papier sterkste speler uit de 7e klasse. En hoewel Wim zich tot het uiterste verdedigde, moest hij uiteindelijk buigen voor het Nijverdalse overwicht.

En zo keerde E.N.O. met een 2,5-1,5-overwinning huiswaarts.

Geen succes dus deze keer voor de Rijssenaren, volgende keer beter. Voor Rijssen V1 moet dat gebeuren in de uitwedstrijd tegen Minerva V1 op 19 februari.  Rijssen V2 komt op maandag 22 februari weer in actie, dan staat de uitwedstrijd tegen de Voorster SC V1 op het programma.