Korte winterstop

I.v.m. de komende feestdagen heeft de Schaakclub Rijssen een korte winterstop ingelast: op de donderdagen 24 en 31 december wordt er niet geschaakt. Tijd om even rustig op de eerste helft van het seizoen terug te kijken en al vast een korte blik op 2016 te geven.

Voor de onderlinge competitie zijn er inmiddels 14 rondes gespeeld. Daarmee zijn we overigens nog niet op de helft, want er staan voor het hele seizoen maar liefst 33 rondes op het programma.

Harmen Vosman mag zichzelf de trotse koploper noemen, of zo de Duitsers zeggen: Herbstmeister. Zijn voorsprong op Jan Brinkman (2e) en titelverdediger Jan Willem Timmerman (3e) is echter gering en elke voorspelling m.b.t. het kampioenschap in mei, is nu nog nergens op gebaseerd.

Ook verderop op de ranglijst zijn de onderlinge verschillen klein en wisselen de spelers bijna wekelijks van positie. Het geeft aan dat de krachtsverschillen niet al te groot zijn en dat maakt het tot een leuke competitie, waarbij iedereen zo maar bijna van iedereen kan winnen.

Voor het bekertoernooi, feitelijk het Rijssens Schaakkampioenschap, is zowel de 1e ronde als de noodzakelijke tussenronde afgewerkt. Enkele favorieten, waaronder de beide finalisten van het afgelopen seizoen, hadden geen geluk met de loting en zijn al uitgeschakeld. Nog 8 schakers maken nu kans op de titel.

Ook extern deed de Schaakclub Rijssen van zich spreken. Voor het eerst sinds een aantal jaren werd er weer een 8-tal ingeschreven en dan is het toch even afwachten hoe dat uitpakt. Nou, prima dus: met 3 overwinningen op zak is het team ongeslagen de trotse koploper in de 2e klasse van de S.B.O.

De beide 4-tallen, die uitkomen in resp. de 4e en de 7e klasse, kwamen tot nu toe twee keer in actie. Beide teams wisten 1 maal te winnen en moesten eenmaal genoegen nemen met een nederlaag.

Ook de jeugdafdeling draait op volle toeren. Op 4 niveaus worden er schaaklessen gegeven en in de onderlinge competitie gaat Elisa Lingeman na 14 rondes aan de leiding, op de voet gevolgd door de familie Kruimer en Meulenkolk.

Extern komt ook de Rijssense jeugd goed voor de dag: het C-team won overtuigend haar beide wedstrijden tegen de leeftijdsgenoten van E.N.O. en Almelo.

2016                                                                                                                                                                                                                            Op 7 januari 2016 pakken we de draad weer op. De jeugd begint dan met de 1e ronde om het bekerkampioenschap en voor de senioren staat het jaarlijkse kampioenschap snelschaken op het programma.

2016 is een jubileumjaar, want de club bestaat dan 65 jaar. Begin januari zal de speciaal hiervoor in het leven geroepen jubileumcommissie bij elkaar komen om mogelijke activiteiten te gaan bespreken en onderzoeken op haalbaarheid. U gaat daar ongetwijfeld meer van horen.

Maar eerst dus een korte winterstop. Mede namens de overige bestuursleden van de Schaakclub Rijssen wens ik u fijne feestdagen en een voorspoedig 2016 toe.