Rijssen V2 kampioen!

De laatste wedstrijd in klasse 5 van de viertallen werd thuis gespeeld tegen HSC-Stork. Rijssen V2 had een riante uitgangspositie doordat het 0.5 bordpunt moest scoren om het kampioenschap veilig te stellen. Maar toch moest dit nog wel even gebeuren.

Op bord 4 begon Martijn met een mooie f4-opening en kwam direct al voor te staan. Na een veelvuldige aanval op de e-lijn ruilde Martijn verkeerd af en liet hij de tegenstander meer druk uitoefenen. Door keurig pionnenspel van Martijn (die met wit speelde) kwam de partij weer in evenwicht. Na een flinke matdreiging van zijn tegenstander kwam Martijn een kwaliteit achter. 2 bakken koffie inmiddels ophebbende, was hij echter kraakhelder. De tegenstander bleek dit echter minder te zijn want Martijn zette hem pardoes mat op h6. En daarmee was het kampioenschap al een feit!

Jan-Willem, spelend op bord 3 met zwart, stuurde aan op de Franse opening. Daarna wist hij op de damevleugel 2 geweldige open lijnen te forceren die hij dankbaar benutte. Mede hierdoor wist hij een pion van zijn tegenstander af te snoepen. Vervolgens stuurde hij aan op het afruilen van enige stukken, waardoor hij weer een pion kon veroveren. Na het afruilen van de torens bleven alleen de pionnen nog over in het voordeel van Jan-Willem. Nadat er nog enkele zetten werden gespeeld, hield wit het voor gezien.

De stand was inmiddels 2-0 in het voordeel van Rijssen. Maar de standen op de borden 1 en 2 lieten zien dat er misschien nog wel veel meer in zat!

Op bord 1 speelde Jonathan de Franse opening en liet de tegenstander rustig aanvallen zonder dat hij hiermee in de problemen kwam. Pas in het middenspel werd het echt interessant doordat de tegenstander en Jonathan beiden een foutje maakten. Jonathan profiteerde hier meer van dan zijn tegenstander en kwam een kwaliteit voor te staan. Het leek allemaal heel mooi maar de twee doorgebroken pionnen van zijn tegenstander zorgden toch nog voor het nodige vuurwerk. Toch leek het allemaal goed te komen doordat, na alles af te ruilen, de koning van de witspeler helemaal aan de andere kant van zijn enige 3 pionnen stond, waardoor Jonathan dit rustig kon gaan uitspelen. Toch maakt hij hierbij nog de nodige foutjes waardoor er helaas voor hem niet meer in zat dan een remise.

Op bord 2 speelde Sander met wit een lastige partij. Na een dame gambiet en wat afruilen qua pionnen hield zijn tegenstander een gevaarlijke koningsaanval over. Sander had min of meer verplicht al h3 moeten spelen, wat het er ook niet makkelijker op maakte. Hierdoor kwam hij eigenlijk het hele middenspel onder druk te staan en restte niks anders dan verdedigen. Met wat kunst en vliegwerk (waaronder 5 paard zetten op rij) en het nodige tijdverlies wist Sander de verdedigen toch staande te houden. Een fatale fout werd daarbij gelukkig ook nog over het hoofd gezien door zijn tegenstander .... Net als tijdens de uitwedstrijd werd het een remise. Waarschijnlijk speelde het ook wel mee dat Rijssen op dat moment al kampioen was bij een tussenstand van 2,5-0,5 en dat beiden niet al te veel tijd meer op de klok hadden.

Rijssen V2 wist dus ook de laatste externe wedstrijd overtuigend te winnen met 3-1 en is hiermee de kampioen in klasse 5!

Teamfoto Rijssen V2