Rijssen V1 verliest van Mat-Ador V1 en loopt kampioenschap mis

In de laatste wedstrijd van dit seizoen had het 1e viertal van de Schaakclub Rijssen nog een kleine kans op het kampioenschap in de 3e klasse van de viertallencompetitie.
Daarvoor was een overwinning nodig op directe concurrent Mat-Ador, met een minimale score van 3,5-0,5. Aangezien we de heenwedstrijd in Wierden al met 2,5-1,5 hadden verloren, wisten we dat dit een lastige opgaaf zou worden.

Geert Poortman ging op bord 4 met frisse moed van start, offerde al vrij snel een stuk op f7 en kreeg daar aanvalskansen voor terug. Op bord 3 speelde Gert-Jan Leppink een rustige opening, zodat de partij in het middenspel nog alle kanten op kon. Op bord 2 verscheen Harmen Vosman wat later achter zijn bord, maar gelukkig is hij schaken onder tijdsdruk wel gewend. Jan Brinkman (bord 1) speelde met zwart zijn favoriete Franse verdediging. Zijn tegenstander, die achteraf beweerde dat hij de gespeelde variant niet goed kende, wist via enkele combinaties in het middenspel bijna alle stukken af te ruilen. Niet lang daarna werd besloten tot remise.

Naarmate de avond vorderde kon de tegenstander van Geert zich stukje bij stukje uit de omsingeling ontworstelen. En toen hij via een eenvoudige combinatie nóg een stuk won, was het pleit beslecht en moest Geert opgeven. Door deze nederlaag had Wierden nog niet de match gewonnen, maar was al wel duidelijk dat ze aan het eind van de avond kampioen zouden zijn.

Ook Gert-Jan Leppink had ondertussen achterstand opgelopen. In het middenspel verloor hij een pion en dat zou hem in het eindspel danig parten gaan spelen. En helemaal toen zijn opponent het voordeel vakkundig uitbuitte, bleef Gert-Jan met lege handen achter (0,5-2,5).

Harmen Vosman zat net als zijn tegenstander in het laatste kwartier van de bedenktijd. En eigenlijk kon het met een relatief vol bord nog alle kanten op. Meestal is het dan zo dat wie het eerste foutje maakt, de tegenstander kan feliciteren met de overwinning. Deze avond was dat een Wierdens foutje, waardoor Harmen de winst simpel naar zich toe kon trekken.

Hiermee kwam de eindstand uit op 1,5-2,5 in Wierdens voordeel, waarmee de Mat-Adoren zich ongeslagen kampioen mogen noemen van de 3e klasse in de viertallencompetitie.